Linkovi

Kondoliza Rajs podvukla punu podršku Vašingtona predsedniku Avganistana Hamidu Karzaiju


Američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, ponovila je da Vašington u potpunosti podržava avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i obećala da će pobunjeni ostaci Talibana u zemlji biti poraženi. Novinar "Glasa Amerike", Ajaz Gul, izveštava iz Islamabada.

U razgovoru sa novinarima nakon današnjeg sastanka u Kabulu sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je da je Karzai jedan od najuglednijih lidera na svetu. Ona je odbacila tvrdnje da porast pobunjeničkog nasilja, porast trgovine drogom i navodna korupcija, utiču na smanjenje međunarodne podrške predsedniku Karzaiju i njegovoj vladi.

”Predsednik Karzai je cenjen zbog svoje hrabrosti i svog vođstva. On je poštovan zbog onoga što čini da bi doveo svoju zemlju od građanskog rata do demokratski izabrane vlade“, rekla je Rajs.

Kondoliza Rajs je istakla da ponovni porast nasilja talibanskih pobunjenika zabrinjava Sjedinjene Države, ali je dodala da nasilje neće izbrisati demokratski napredak u Avganistanu postignut tokom proteklih nekoliko godina. Hamid Karzai je na zajedničkoj konferenciji za novinare priznao da Avganistan ima probleme sa drogom, slabim institucijama i borcima lojalnim bivšem talibanskom režimu, dodavši da je svestan svih tih izazova. Međutim, rekao je da su dostignuća njegove vlade i međunarodne zajednice posle pada Talibana pre gotovo pet godina, veoma velika.

Državni sekretar je juče bila u Pakistanu, gde je sa predsednikom Pervezom Mušarafom i drugim pakistanskim funkcionerima razgovarala o načinu pojačanja kampanje protiv terorista na području duž pakistansko-avganistanske granice. Na tom području je raspoređeno gotovo 80 hiljada pakistanskih vojnika, da bi se sprečio prolaz talibanskih paravojnih snaga iz Avganistana. Nakon sastanka sa Kondolizom Rajs, pakistanski ministar inostranih poslova Kuršid Kasuri je rekao novinarima da će na to područje biti upućeno još deset hiljada vojnika, da bi se pojačala bezbednost. Kasuri je odbacio tvrdnje Avganistanaca da se pobuna Talibana vodi sa pakistanske teritorije, zatraživši od Avganistanaca da identifikuju teroristička uporišta koja, kako Kabul tvrdi, postoje u Pakistanu, istakavši da će Pakistan, ako dobije podatke od Avganistana, odmah preduzeti akciju.

XS
SM
MD
LG