Linkovi

Koštunica posetio Gazimestan i Gračanicu povodom 617 godina od bitke na Kosovu


Povodom obeležavanja 617 godina od okončanja bitke na Kosovu, visoka državna delegacija Srbije, na čelu sa premijerom Vojislavom Koštunicom, posetila je danas Gazimestan i Gračanicu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je poglavar Srpske Pravoslavne Crkve, patrijarh Pavle.

Premijer Srbije, Vojislav Koštunica, poručio je iz Gračanice da je “Kosovo bilo, jeste i biće zauvek deo Srbije”. Pred oko hiljadu okupljenih građana u porti manastira Gračanica, Koštunica je istakao da Srbija zeli “pravdu, pravo i mir, hoće da razgovara, da se dogovara, jednostavno hoće kompromis i pravično rešenje za Kosovo”.

On je takođe precizirao da Srbija ima jasnu viziju kada su u pitanju pregovori o budućem statusu Kosova, te da će napori vlade i dalje biti usmereni ka očuvanju Kosova u okviru granica Srbije.

“Srbija je demokratska zemlja u kojoj sve zajednice jesu ravnopravne. Gračanica je tvrđava istine, a istina pobeđuje svako zlo, svako nasilje”, zaključio je Koštunica.

Osim premijera Srbije, Kosovo je danas posetila i šef Koordinacionog centra, Sanda Raškovic-Ivić, koja je okupljenim novinarima na Gazimestanu kazala “da je Kosovo najpreče pitanje Srbije” te da polazeći sa tog aspekta, Srbija nece dozvoliti otcepljenje 13 odsto svoje teritorije i da Kosovo treba braniti srcem, pameću i diplomatijom.

Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica i pomen žrtvama na Gazimestanu služio je poglavar SPC, Patrijarh Pavle, koji je tom prilikom pozvao Srbe da “ostanu na svojim ognjištima”. Inače, premijer Koštunica stigao je na Kosovo nešto posle 13 časova, a njegov dolazak pokušali su da spreče pripadnici pokreta “Samoopredeljenje” blokadama na administrativnom prelazu Merdare i putu Priština - Mitrovica. Tim povodom, pripadnici Kosovske policijske službe uhapsili su 116 osoba.

XS
SM
MD
LG