Linkovi

Palestinci kidnapovali još jednog stanovnika Izraela, ofanziva u Gazi se nastavlja


Na Bliskom istoku jača napetost izmedju palestinskih ekstremista i izraelskih snaga bezbednosti, a militantni Palestinci kidnapovali su još jednog stanovnika Izraela.

Grupa povezana sa Fatahom, Brigade mučenika Al Akse, preuzela je odgovornost za otmicu 62-godišnjeg Izraelca, koji je treći talac koga su militantni Palestinci uzeli u poslednjih nekoliko dana. Oni su takodje oteli jednog izraelskog vojnika, zbog čega je izraelska vojska pokrenula veliku ofanzivu u Gazi u nastojanju da ga oslobodi.

Izraelske trupe zauzele su položaje unutar granice u Gazi, a u vazdušnim udarima uništeni su mostovi i trafo-stanice, zbog čega su stotine hiljada ljudi ostale bez struje. Prema izveštajima, u operaciji nije bilo žrtava. Nekoliko sati nakon što su izraelske trupe ušle u Gazu, palestinska vlada, predvodjena Hamasom, predložila je razmenu zatvorenika kako bi se konflikt razrešio. Izrael nije odgovorio na tu ponudu.

Izraelske vlasti za otmicu vojnika krive Hamasovog lidera u egzilu, Haleda Mašala, koji živi u Siriji. Izraelska vojska saopštila je da su njena četiri ratna aviona preletela kuću sirijskog predsednika Bašara Asada kako bi se izvršio pritisak na njega da izdejstvuje oslobadjanje vojnika.

XS
SM
MD
LG