Linkovi

Crnogorska zastava zavijoriće se sutra na Ist Riveru u Njujorku pred sedištem UN


Crnogorska zastava zavijoriće se sutra na Ist Riveru u Njujorku pred sjedištem Ujedinjenih nacija, nakon što Generalna skupština odobri prijem države Crne Gore u svjetsku organizaciju.

Nakon što je Savjet bezbjednosti odobrio prošlog četvrtka kandidaturu Crne Gore za prijem u UN, crnogorski predsjednik Filip Vujanović prisustvovaće sjutra podizanju zastave čime će Crna Gora zvanično postati 192 država svijeta.

Planirano je da se Vujanović prethodno obrati delegatima Generalne skupštine Ujedinjenih naja koja treba da odobri prijem Crne Gore u svjetsku organizaciju.

Vujanović je 5. juna zatražio u pismu koje je uputio generalnom sekretaru Kofi Ananu prijem Crne Gore u tu svjetsku organizaciju. On je uz pismo proslijedio i Deklaraciju o crnogorskoj nezavisnosti, poručujući da će se Crna Gora pridržavati Povelje Ujedinjenih nacija i izvršavati sve obaveze sadržane u njoj.

Portparol Generalne skupštine saopštio je ranije da je odobrenje samo formalnost, a nakon što to tijelo potvrdi prijem Crne Gore Vujanović će prisustvovati svečanom podizanju zastave.

U delegaciji koja putuje u Njujork će biti i ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović.

Crna Gora će biti prva država koja će se pridružiti Ujedinjenim nacijama od 2002. godine kada je primljen Istočni Timor.

Crna Gora je u međuvremenu postala članica Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, a njen prijem u Savjet Evrope očekuje se na jesen ove ili početkom naredne godine.

Dobra vijest stigla je i iz Brisela. Tamo je evropski komesar za proširenje Oli Ren
najavio da Evropska komisija do kraja naredne sedmice treba da završi izradu novog mandata za pregovore Evropske unije sa Crnom Gorom o pridruživanju.


XS
SM
MD
LG