Linkovi

U američkom poslovnom svetu postoji jedna rastuća kategorija žena


Reč je o takozvanim «mamama-povratnicama», ženama koje su napravile pauzu u karijeri da bi se u potpunosti posvetile porodici i odgoju dece... a sada se vraćaju na posao.

Mnogi kažu da je tajna uspešnog povratka na posao razvoj strategije pre nego što privremeno napustite karijeru. Monika Semjuels radila je kao advokat 12 godina i bila predsednica organizacije «Mladi republikanaci» kada je rodila prvo dete.

«Provodila sam veći deovremena baveći se pravom, i obavljajući svoje dužnosti u nacionalnoj organizaciji, tako da nažalost nisam imala mnogo vremena za svog malog sina. Morala sam da se organizujem da bih provodila vreme s njim. Nekada se to svodilo na samo jedan sat uveče, a dešavalo se da radim i vikendom».

Monika Semjuels je razmatrala izuzetno dobru poslovnu ponudu kada je ponovo ostala u drugom stanju.

«Onda sam se zapitala – šta ja to radim? Imam dvoje dece, i ako ovako nastavim, oni će biti osobe koje povremeno vidjamo, umesto neko u čijem životu duboko učestvujem. Odluka da ostanem kod kuće s njima je bila teška, ali sam znala da je ispravna».

Medjutim, iako se posvetila porodici, Monika je držala vrata poslovnog sveta odškrinuta, znajući da će se jednog dana vratiti karijeri.

«Ja sam advokat. Imam mogućnost da, pošto više ne radim u advokatskoj firmi, «zamrznem» svoje članstvo u advokatskoj komori, ali sam umesto toga nastavila da budem aktivna, da idem na časove, i pratim stručnu literaturu, zato što se stvari stalno menjaju».

Više od 60% zaposlenih žena koje napuste karijeru da bi odgajale decu želi da se jednog dana vrati na posao. U knjizi «Mame-povratnice» (Come-back Moms), koju je Monika Semjuels napisala zajedno sa novinarkom Džej Si Konklin, one iznose niz uspešnih strategija povratka na posao. Ko-autor knjige «Mame-povratnice», Monika Semjuels, ističe da zaposlenim ženama vreme koje provedu kod kuće, sa decom, pruža priliku da razmisle i preispitaju svoja interesovanja i karijeru.

«Jedna žena koju smo intervjuisali je bila advokat. Nije bila luda za tim zanimanjem ali dok je volontirala u školi svog sina, pomažući djacima da savladaju matematiku, utvrdila je da uživa u tome. Onda se vratila na svoj univerzitet u Teksasu, dobila diplomu iz matematike i obrazovanja i sada želi da postane profesor matematike».

Bilo da se mame-povratnice vrate poslu koji su napustile, ili započnu sasvim drugačiju karijeru, Monika Semjuels im preporučuje da budu fleksibilne. Ponekad, moramo da načinimo korak unazad da bismo krenuli napred, kaže ona.

XS
SM
MD
LG