Linkovi

Koštunica: Velika Britanija spremna da pomogne obnavljanje pregovora Srbije sa EU


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, razgovarao je u Londonu sa britanskim premijerom Tonijem Blerom i ministrom za Evropu Džefrijem Hunom.

Premijer Koštunica izjavio je posle razgovora s britanskim premijerom, da je Velika Britanija zainteresovana i spremna da pomogne obnavljanje pregovora Srbije sa Evropskom unijom o daljem procesu njenog pridruživanja toj evropskoj integraciji.

Veći deo razgovora u Dauning stritu br. 10, kako je naglasio premijer Koštunica, ipak je bio posvećen daljim razgovorima o statusu Kosova i Metohije. Koštunica je britanskom premijeru, preneo stavove Vlade Srbije o visokom stepenu autonomije za Kosovo i uručio mu platformu Srbije o rešavanju kosmetskog problema.

Premijer Bler je, prema rečima Koštunice, pokazao spremnost da prouči tu kosmetsku platformu. Koštunica je, takodje, rekao da je premijeru Bleru prenesen i poznati stav Srbije da je visok stepen autonomije za Kosovo i Metohiju, prema standardima medjunarodnih i zakona evropskih zemalja, najoptimalnije rešenje. U razgovoru premijera Koštunice i njegovog domaćina, britanskog premijera, učestvovali su i članovi delegacije Vlade Srbije, ministar za privredu Predrag Bubalo, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić i predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sandra Rašković-Ivić.

Predsednik Srbije Boris Tadić u poseti Hrvatskoj

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Stjepan Mesić saglasili su se u Zagrebu da manjine treba da budu most saradnje izmedju dve zemlje, a šef srpske države je naglasio da Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj ne mogu biti taoci politike, već izaslanici dva naroda i lojalni gradjani zemalja u kojima žive.

Tadić, koji boravi u jednodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, izjavio je posle sastanka sa svojim domaćinom Mesićem, da je zbog toga izuzetno važno kako su hrvatska i srpska manjina tretirane u držaama u kojima žive i dodao da je za njega neprihvatljiv bilo kakav oblik ugrožavanja njihovih gradjanskih prava.

Tadić je izrazio nezadovoljstvo tempom povratka Srba izbeglih iz Hrvatske. 'Učinjen je napor i poboljšanje koje poštujem, ali nije sve dovoljno dobro i ja očekujem da Hrvatska u budućnosti učini dodatni napor, kako bi se svi Srbi izbegli iz Hrvatske vratili i živeli kao lojalni gradjani ove zemlje', rekao je Tadić.

Tadić i Mesić su se složili i oko potrebe individualizacije krivice za ratne zločine, kako bi se prekinulo s optuživanjem kolektiviteta, odnosno celokupnih naroda. Takodje su ukazali na neophodnost da svi koji su činili zločine iz nacionalnih ili verskih, a pre svega ekonomskih, odnosno pljačkaških pobuda, budu privedeni pravdi. Tadić je rekao da je najdublji interes i Hrvatske i Srbije utvrdjivanje pojedinačne odgovornosti i što hitnije izvodjenje počinilaca pred lice pravde. Mesić je rekao da je sa Tadićem razgovarao i o tačnim informacijama o broju nestalih osoba.

XS
SM
MD
LG