Linkovi

Ogromne količine kiše i brojne poplave u SAD


Veliki olujni meteo-sistem koji se nalazi iznad severoistoka SAD i danas je izručio ogromne količine kiše i izazvao je brojne poplave.

Jaka kiša je nastavila da pada duž istočne obale noćas i danas, a posebno puno padavina je zabeleženo u Vašingtonu i okolini. U severnoj Virdžiniji na desetine ljudi su bili prinuđeni da napuste svoje domove, a ova srednja škola je poslužila kao sklonište.

«Voda se tako bro pela, da je mnoge iznenadila» kaže Fej Karas.

A u Lorelu, u Merilendu, vlasti su pozvale stanovnike da se evakuišu zbog nadolazeće vode. Na obrani je otvoreno 7 ustava, kako bi se smanjio pritisak vode. Stalne padavine otežavaju napore da se očisti prestonica. Pumpe izbacuju vodu iz Sekretarijata za pravosuđe, koji će možda ostati zatvoren čak do kraja sedmice, a iz zgrade je još u ponedeljak uklonjena kompjuterska oprema. Radnici pokušavaju da isuše i druge vladine objekte – zgradu Poreske uprave i nacionalnog arhiva. Turistima danas nije dozvoljen ulaz ni u nacionalni akvarijum.

«Došli smo iz Nemačke, a tamo nema ovakvih kiša.» tvrdi ovaj turista. Olujni sistem se proteže od Pitsburga pa sve do Severne Karoline, gde je zemljište najviše i natopjeno. Duž većeg dela istočne obale se mogu očekivati i nove kiše.

«I dalje su na snazi upozorenja o naglim padavinama, od Južne Karoline, pa čak do Konektikata» naglašava Denis Feltgen, iz nacionalne meteorološke službe.

XS
SM
MD
LG