Linkovi

Fratini: Agenti CIA-e prebacivali sumnjive teroriste preko evropske teritorije


Komesar Evropske unije za pravosuđe, Franko Fratini, saopštio je danas da su agenti američke obaveštajne službe prebacivali sumnjive teroriste preko evropske teritorije, ali da još nije jasno da li se to odvijalo u skladu sa zakonom ili ne.

Franko Fratini je pročitao svoje saopštenje u Strazburu u Francuskoj, pred Evropskim savetom, koji je potom glasao da se nastavi istraga povodom izveštaja o tajnim letovima Centralne oaveštajne agencije preko Evrope. Dik Marti, specijalni istražitelj Saveta, tvrdi da su letovi i prebacivanje osumnjičenih terorista u treće zemlje gotovo sigurno obavljani uz znanje vlada evropskih država i traži da te vlade istraže optužbe s obzirom da se radi o nečemu što je, kako je rekao, protivno evropskim principima.

Optužbe istražuju dva nezavisna tela – Evropski savet i Evropski parlament. Kako prenosi agencija «Asošijeted pres», Fratini je rekao da je «činjenica» da su američki agenti u Evropi prebacivali osumnjičene teroriste još od 11. septembra, 2001, ali je dodao da još nije utvrđeno koje su zemlje u tome sarađivale i da li su ti transferi bili zakoniti. Fratini je ipak rekao da želi da vlade vropskih država istraže optužbe, dodavši da će izvršiti politički pritisak da se to učini. Jedan broj evropskih vlada poriče da je išta znao o navodnim letovima i prebacivanju osumnjičenih u organizaciji CIA-e. Najnovije optužbe su iznete u izveštaju koji je Marti podneo Savetu Evrope početkom ovog meseca. Američki zvaničnici su odbacili taj izveštaj, ustvrdivši da ne sadrži ništa novo i da mu nedostaju čvrsti dokazi. Bob Ajers, bivši američki obaveštajac, koji sada radi kao analitičar u Kraljevskom institutu za međunarodne poslove u Londonu, kaže da su evropske vlade, ako se navodno prebacivanje osumnjičenih zaista dogodilo, gotovo sigurno morale da znaju za to. Ipak, Ajers kaže da sumnja da će te vlade sada da pokrenu istragu kakvu traže Marti i Fratini.

«Ukoliko se to dogodilo, događalo se sa uzajamnim znanjem i saradnjom, tako da tu neće biti neke velike vike i dreke da se istraži sopstveno ponašanje. A ako se sve to nije dogodilo, onda istraga nema svrhu.»

U današnjem zajedničkom saopštenju, nekoliko organizacija za praćenje ljudskih prava u Ženevi je istaklo da je neprihvatljivo i protivzakonito da evropske zemlje učestvuju u ilegalnom transferu ili pritvaranju osumnjičenih terorista.

XS
SM
MD
LG