Linkovi

Bafet pozamašan deo svog bogatstva ulaže u dobrotvorne svrhe


Jedan od najuspešnijih i najbogatijih poslovnih ljudi na svetu, Voren Bafet, objavio je danas u Njujorku da će pozamašan deo svog bogatstva uložiti u dobrotvorne svrhe. Bafet je to učinio u prisustvu svog dobrog prijatelja, takodje filantropa, Bila Gejtsa.

Voren Bafet poklanja preko 30 milijardi dolara fondaciji Bila i Melinde Gejts. Voren Bafet i Bil Gejts su u mnogo čemu slični. Obojica su relativno skromni milijarderi koji vole zajedno daigraju bridž i razgovaraju o biznisu i dobrotvornim akcijama. Sada će deliti još nešto. Bafet je danas objavio da će pokloniti 85 odsto svog bogatstva od 44 milijarde dolara u dobrotvorne svrhe, samo dve nedelje pošto je Bil Gejts saopštio da će najveći deo svog vremena ubuduće posvetiti vodjenju fondacije Gejts. Možda ne bi trebalo da iznenadi što je Voren Bafet odlučio da najveći deo svoje donacije pokloni upravo fondaciji svog prijatelja. On je izjavio za magazin «Fortune» - «Ko ne bi odabrao Tajgera Vudsa da igra za njega u važnom takmičenju u golfu. Ja mislim na sličan način kada se radi o mom novcu i fondaciji Gejts.»

«Bafet svakako vidi kako su Gejtsovi bili efikasni sa sopstvenim novcem u njihovoj fondaciji i vrlo mu je drago da može da im da još novca koji će moći da upotrebe,kaže Kerol Lumis, urednik magazina «Fortune.

Bafetova donacija daleko nadmašuje nekadašnje donacije osnivača najpoznatijih fondacija - Karnegija i Rokfelera. Preračunato u današnje vrednosti, oni su dali po otprilike sedam milijardi dolara, dok će Bafet dati više od 35 milijardi dolara. Teško je preceniti efekat koji će takva donacija imati na obrazovanje u Americi, ili na zdravstvenu negu u pod-saharskoj Africi, što je fokus fondacije Gejts. Očekuje se da će izdašna sredstva pomoći u pronalaženju efikasnijeg tretmana za malariju i sidu i da će spasiti mnoge živote.

Voren Bafet i Bil Gejts se slažu i u pristupu podizanju dece - da im treba ostaviti dovoljno novca da mogu da urade bilo šta što žele, ali ne toliko da ne moraju da rade ništa.

XS
SM
MD
LG