Linkovi

Nuri al-Maliki obelodanio plan preuzimanja bezbednosne kontrole nad situacijom u Iraku


Irački premijer Nuri al-Maliki je obelodanio novi plan pomoću kojeg će bezbednosne snage brzo da preuzmu kontrolu nad situacijom u zemlji, da bi američke trupe mogle da odu.

Maliki međutim nije odredio nikakve vremenske rokove za odlazak američkih trupa, ali je glavnokomandujući američkih snaga u Iraku, general Džordž Kejsi, sada objavio plan na osnovu kojeg bi američke trupe počele da se vraćaju kući već krajem leta, ili početkom jeseni. Da li će se to obistiniti – preostaje da se vidi.

Da bi američke trupe mogle da počnu da se vraćaju kući, Iračka vlada treba da uspostavi kontrolu nad pobunjenicima. Upravo je to ono što se premijer Maliki nada da će uspeti uz pomoć novog plana za pomirenje koji sadrži 24 tačke. Pored ostalog, pobunjenicima koji nisu učestvovali u terorističkim akcijama ili ubijanju i prihvate vlast, nudi se amnestija. Ipak, neizvesno je da li će prekidanje sektaškog nasilja biti tako jednostavno kao što je pružanje maslinove grančice.

«Bolje je ne pouzdati se u nešto što dobro zvuči, dok se ne vide stvarne posledice», kaže analitičar Majkl O’Henlon.

Isto bi moglo da se kaže i za novi plan za ubrzanje povlačenja američkih trupa.

«Ono što stalno govorimo jeste da će tokom vremena, kako iračke snage budu preuzimale veću i veću kontrolu, doći do postepenog smanjenja snaga», kaže general Kejsi.

Međutim, u tome ima mnogo «ako»: ako iračke snage preuzmu kontrolu, ako dođe do smanjenja nasilja i ako se pobuna ne proširi. U međuvremenu, rezultati ankete TV mreže ABC i lista «Vašington post» pokazuju da se smanjuje broj Amerikanaca koji misle da Bela kuća ne bi trebalo da odredi rok za povlačenje iz Iraka. 51 odsto ispitanika smatra da rokove ne treba određivati, što je manje u odnosu na prošlogodišnjih 60 odsto. Broj pristalica čvrstih rokova se povećao za 8 odsto.

U međuvremenu, predsednik je saopštio da u potpunosti podržava generala Kejsija.
Danas pre podne, tokom sastanka sa predstavnicima organizacija koje podržavaju akcije američke vojske u Iraku i Avganistanu, predsednik Buš je rekao da se sastao sa generalom Kejsijem i da ga je on izvestio o planovima za postepeno smanjenje američkih trupa u Iraku do kraja 2007. Američki predsednik je takođe odlučno potvrdio da lično donosi konačne odluke u vezi sa ratom u Iraku. Na pitanje u vezi sa mogućnošću da Severna Koreja lansira novu balističku raketu, predsednik Buš je rekao da bi ta otpadnička zemlja trebalo da kaže svetu šta će da radi sa tim oruđem.

XS
SM
MD
LG