Linkovi

Fudbalska reprezentacija SAD okreće se budućnosti


Posle razočaravajuće eliminacije u prvoj fazi takmičenja na Mondijalu u Nemačkoj, fudbalska reprezentacija SAD prinuđena je da se okrene budućnosti.

Spekulacije o budućnosti američkog nacionalnog tima već su počele. Prvenstveno, kada je reč o selektoru Brusu Areni. Pedeset-petogodišnji stručnjak vodi ekipu već osam godina, više nego bilo koji drugi selektor timova koji su se plasirali na Svetski kup, i najuspešniji je trener u istoriji američkog fudbala. Posle iznenađujućeg plasmana u četvrtfinale pre etiri godine na Dalekom istoku, od tima se u Nemačkoj očekivalo mnogo. Međutim, i Arena i svi oni koji prate fudbal u SAD, znali su posle žreba u decembru prošle godine, da Amerikance čeka veliki izazov. Našli su se u jednoj od najtežih, ako ne i najtežoj grupi – sa selekcijama Italije, Češke i Gane.

U prvoj utakmici, protiv Češke, koja zauzima drugo mesto na svetskoj rang-listi, SAD primile su gol u prvih pet minuta i to kao da je odredilo njihovu sudbinu na celom turniru. Izgubili su sa ubedljivih 3:0, a zaostajali su i u preostala dva meča, takođe primivši golove pre isteka prvih 30 minuta. Ostvarili su odličan remi sa moćnom selekcijom Italije – 1:1, iako su skoro celo drugo poluvreme igrali sa igračem manje, ali su porazom od Gane – 2:1 u trećem susretu, omogućili prolaz dalje afričkoj selekciji. Da su pobedili, Amerikanci bi bili u osmini finala. Selektor Brus Arena smatra da neuspeh njegovih izabranika, da ostvare sličan rezultat kao pre četiri godine, ne bi trebalo negativno da utiče na popularnost fudbala u SAD.

«Fudbal u Americi ima svetlu budućnost. Mislim da bi u nekoj drugoj grupi imali bolje šanse za plasman dalje i verujem da smo bili među boljom polovinom timova ovde. Mislim da bi FIFA u budućnosti trebalo da odredi nosioce, da se ne bi dešavalo da grupe budu ovakve. Međutim, smatram da nastavljamo da napredujemo, i da smo uprkos dva poraza pokazali da umemo da igramo fudbal. U nekim drugim grupama, neke utakmice su bile vrlo neravnopravne, kod nas je svaki meč bio pravi rat»

Predsednik Fudbalskog saveza SAD, Sunil Gulati bio je, kao i mnogi navijači – razočaran. Evo njegovog komentara:

«Pretpostavljam da se svi osećamo pomalo kao sprinteri koji se četiri godine spremaju za nešto, a onda imaju desetak sekundi da uspeju ili ne. Na Mondijalu se sve svodi na te tri utakmice, i sve se ocenjuje prema nastupu u njima. Iza nas su četiri prilično dobre godine što se tiče kvalifikacija, ali turnir je mesto gde vas gleda ceo svet i gde se merite sa ostalima. Nije prošlo tako dobro, tako da ćemo sigurno napraviti dublju analizu i odlučiti šta nam je činiti»

Ugovor selektora Arene sa nacionalnim savezom ističe na kraju ove godine, ali Gulati kaže da neće biti brzopletih odluka.

«Rekao sam i pre početka Svetskog prvenstva da nećemo odlučivati o sudbini trenera na osnovu samo te tri utakmice. Brus nije odjednom postao loš trener zbog ta tri meča. On je ostvario sjajan rezultat kao selektor i učinio izvanredne stvari za naš fudbal. Mi ne rešavamo probleme tako što smenimo trenera, pa onda utvrđujemo šta nije bilo u redu. Pažljivo ćemo razmotriti celokupnu situaciju, kompletan rezultat. I ne samo Brusov rezultat, već i rezultat onog što smo mi, kao organizacija, učinili»

S druge strane, Brus Arena je izjavljivao da bi možda voleo da se oproba u Evropi i da ima neke opcije koje bi želeo da razmotri. Ostaje da se vidi da li će imati priliku da bira, ili će morati da traži novi posao.

XS
SM
MD
LG