Linkovi

Deonice «Boinga» stacioniranog u Americi naglo skočile


Zvaničnici iz «EADS-a», matične kompanije proizvođača aviona «Erbas», sastali su se u Nemačkoj da razmotre prošlonedeljno zakašnjenje u isporuci letelica, koje je koštalo kompaniju milijarde dolara.

«A-380», najveći komercijalni avion na svetu, trebalo je da donese evropskom proizvođaču letelica «Erbasu» nove rekordne zarade. Umesto toga, kompanija izgleda da puca pod teretom kašnjenja u proizvodnji.

Matična kompanija «EADS» je prošle nedeljeizgubila više od šest milijardi dolara svoje tržišne vrednosti, kada je «Erbas» objavio drugo zakašnjenje od početka proizvodnje svojih super aviona. Ričard Abulafia, analitičar vazduhoplovne industrije iz konsultantske firme «Til grup korporejšn» u Virdžiniji, kaže da «Erbas» možda uči da veće nije uvek i bolje.

«Mislim da je ‘Erbas’ izgubio novac za desetak godina razvoja novih projekata i sada očajnički pokušava da preusmeri pažnju na tržište koje nešto znači. Očigledno je da će ‘Boing’, dok se oni ne oporave od ovog saplitanja, biti veliki dobitnik», kaže on.

Deonice «Boinga» stacioniranog u Americi su naglo skočile, otkako je objavljena vest o kašnjenju. «Singapur erlajnz», prvi prevoznik koji je poručio 555 putničkih aviona «A-380», odmah je zatražio nadoknadu za kašnjenje. A onda je kupio 20 «Boingovih» manjih modela «787», za nešto više od četiri i po milijarde dolara.

«U ovom trenutku postoji veliki rizik, jer većina svetskih avioprevoznika koji traže manje avione, očekuje da će ‘Erbas’ nešto da im ponudi», kaže Abulafia.

Nevolje «Erbasa» pokreću pitanja o tome koliko je uprava znala o kašnjenju. Deoničari su prošle nedelje saznali da je jedan od direktora, Noel Foržear, prodao deonice kompanije i zaradio tri miliona dolara. Abulafia kaže da će možda biti neophodne promene u rukovodstvu, da bi se obnovio kredibilitet kompanije.

«Erbas» mora odmah da preduzme akciju. Više nema luksuz vremena i mora da izvrši korenite promene i dovede vođstvo koje zaista zna šta treba da se radi», kaže on.

Najmanje četiri avoprevoznika su saopštila da planiraju ponovo da se pogađaju o svojim porudžbinama novih super džambo džetova. «Erbas» upozorava da bi zakašnjenja i penali za kasnu isporuku mogli da smanje operativni profit kompanije za 625 miliona dolara godišnje, od 2007. do 2010.

XS
SM
MD
LG