Linkovi

Predsednik Srbije Boris Tadić u prvoj zvaničnoj poseti nezavisnoj Crnoj Gori


Srpski predsjednik Boris Tadić izjavio je danas na Cetinju da razdruživanje Crne Gore i Srbije treba da bude sprovedeno na način da svuda gdje postoje zajednički interesi oni budu sačuvani. On je tokom prve zvanične posjete nezavisnoj Crnoj Gori kazao da njegov dolazak nije slučajan i da želi da pošalje poruku da je za Srbiju od vitalne važnosti kakve odnose ima sa Crnom Gorom.

“Ubijeđen sam da je i za Crnu Goru, kao i Srbiju veoma važno da te odnose pokažemo i Evropi i svijetu kao jednu od kvalifikaija za članstvo u Evropskoj uniji ”, rekao je Tadić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u Predsjedničkoj rezidenciji na Cetinju, on je naglasio da javnost Srbije i Crne Gore mora znati da su odnosi dvije zemlje bitni za Evropu.

“Način na koji gradimo odnose u ekonomiji, odbrani, a time i spoljnoj politici jesu kvalifikacija za buduće članstvo u EU što je naš proriteni cilj”, naveo je Tadić.

On je kazao da je veoma važno da što prije počne realizacija tehničkih pitanja između dvije zemlje, jer još nijesu razdruženi svi resursi.

“Razdruživanje treba da bude tako da svuda gdje imamo zajedničke interese nastavimo da ih zajednički realizujemo”, rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da je Srbija prijatelj Crne Gore i da će to uvijek biti, kao i da su crnogorski građani uvijek dobrodošli u njegovu zemlju.

“Građani Crne Gore koji žele da imaju državljanstvo Srbije treba da ga dobiju, i obratno. Na taj način pokazaćemo odnos jednih prema drugima i istovremeno dobiti novu kvalifikaciju za EU”, istakao je Tadić.

Dvojica predsjednika dogovorili su protokolarnu vojnu saradnju dvije zemlje koja podrazumijeva povremeno ustupanje Srbiji školskog broda Jadran.

Vujanović je naveo da je izvjesno da će njegovu sugestiju prihvatiti crnogorsko Ministarstvo odbrane, Vojska i predsjednik Vlade, jer je o tome već razgovarao i vršiocem dužnosti načelnika generalštaba i njegovim zamjenikom.

Vujanović je rekao da je izvjesno da postoji prostor za saradnju dvije armije u obrazovanju, zajedničkim vježbama i učešću u mirovnim misijama.

On je najavio da će predsjednici Crne Gore i Srbije inicirati i dogovor u oblasti diplomatije, koji će, kako je ocijenio, biti na dobrobit obje zemlje.

Vujanović je rekao da je potreba da Srbija i Crna Gora imaju bliske odnose sa slobodnom komunikacijom građana preko otvorenih granica bez administrativnih barijera.

Tadić je kazao da je sa Vujanovićem tokom prošlog susreta razgovarao o predlogu da Srbija i Crna Gora dijele diplomataka predstavništva, navodeći da postoje još najmanje dvije institucije koje učestvuju u razgovorima - vlade i ministartva inostranih poslova obje zemlje.

On je rekao da ne bi želio da se po tom pitanju miješa u nadležnost vlada, ali da kao predsjednik Srbije daje snažan podsticaj funkcionalnom rješenju u periodu do podjele imovine i ubuduće.

“Srbija je spremna da pruža sve usluge Crnoj Gori u domenu diplomatsko-konzularnih poslova, a očekujem i da Crna Gora uradi isto”, ocijenio je Tadić.

Predsjednik Srbije Boris Tadić i crnogorski premijer Milo Djukanović ocijenili su danas da Srbija i Crna Gora treba da izgradjuju "najbolje moguće odnose u interesu dvije države i njihovih gradjana". Premijer Djukanović podržao je inicijativu predsjednika Tadića o organizaciji medjunarodnog skupa posvećenog borbi protiv organizovanog kriminala u regionu Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Djukanovićevog kabineta posle njegovog razgovora sa predsjednikom Srbije.

XS
SM
MD
LG