Linkovi

Irački premijer Nuri al-Maliki podneo parlamentu plan o nacionalnom izmirenju


Irački premijer Nuri al-Maliki podneo parlamentu plan o nacionalnom izmirenju

Irački premijer Nuri al-Maliki podneo je parlamentu plan o nacionalnom izmirenju čiji je cilj da se smanji nasilje u zemlji. Maliki je rekao zakonodavcima da plan uključuje i amnestiju za one pobunjenike koji nisu bili umešani u kriminalne ili terorističke aktivnosti. U planu nije pomenut raspored povlačenja američkih snaga iz Iraka. Medjutim, dnevnik Njujork Tajms u današnjem izveštaju navodi izjave američkih zvaničnika prema kojima komandant američkih snaga u Iraku, general Džorž Kejsi, planira znatno smanjenje američkih snaga krajem 2007. godine. Danas je takodje jedna pobunjenička grupa, povezana sa al Kaidom u Iraku, saopštila da su ubijena četvorica službenika ruske ambasade koji su kidnapovani u Bagdadu ranije ovog meseca. Saopštenje je objavljeno na internetu, kao i video snimak ubistva najmanje dvojice od četvorice otetih službenika.

Dva koaliciona vojnika i 45 pobunjenika ubijeni tokom borbe u Kandaharu

Koalicija u Avganistanu, koju predvode SAD, saopštila je da su dva koaliciona vojnika i oko 45 pobunjenika ubijeni tokom borbe u provinciji Kandahar na jugu zemlje. U saopštenju vojske se navodi da su dvojica vojnika ranjena u napadu na uporište pobunjenika u oblasti Pandžvaji i da su kasnije umrla zbog povreda. Avganistanski general za taj region, Ramatula Rufi, izjavio je da su borbe započele u subotu i da su trajale nekoliko sati. Više od 10 hiljada vojnika učestvujeu operaciji u južnom Avganistanu čiji je cilj slamanje pobunjeničkih aktivnosti. Tokom poslednja dva dana ubijeno je više od 100 ekstremista. U medjuvremenu, u provinciji Nuristan, talibanski pobunjenici su oteli najmanje troje avganistanskih zdravstvenih radnika. Lokalni zvaničnici su saopštili da je jedan od njih radnik Švedskog komiteta za Avganistan, nevladine humanitarne organizacije.

Podignuta optužnica protiv dvojice američkih vojnika

Američka vojska saopštila je da su podignute optužnice protiv dvojice američkih vojnika zbog ubistva iračkih civila prošlog februara. Vojska je navela da je Nejtan Lin optužen za ubistvo nenaoružanog civila 15. februara. Lin i narednik Milton Ortiz su takodje optuženi za ometanje pravde i kovanje zavere sa još jednim vojnikom koji je optužen da je postavio «kalašnjikov» pored tela smrtno ranjenog civila. Ortiz je takodje optužen za nanošenje povrede u jednom drugomincidentu prošlog marta. Američka vojska suočava se sa kritikama zbog više incidenata oko navodnog zlostavljanja Iračana od početka invazije u martu 2003. godine.

Palestinski ekstremisti napali vojnu postaju u blizini granice sa Gazom

Palestinski ekstremisti napali su jednu vojnu postaju u blizini granice sa Gazom i tom prilikom ubili dvojicu vojnika, a trećeg oteli. Troje palestinskih ekstremista je takodje ubijeno u napadu. Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da smatra da su za napad odgovorne palestinske vlasti. Palestinski predsednik Mahmud Abas osudio je napad i pozvao vladu Hamasa da otmičari ne povrede izraelskog vojnika. Današnji napad bio je prvi put da su se palestinski ekstreisti našli na tlu Izraela otkako su se izraelske trupe povukle iz pojasa Gaze prošle godine. Ekstremistički Komitet otpora i naoružano krilo Hamasa preuzeli su odgovornost za ovaj napad. Izraelski vojni zvaničnici saopštili su da je njihova vojska sa tenkovima i helikopterima ušla u Gazu posle napada. Vojska je to nazvala ograničenim ulazom radi pretraživanja područja.

XS
SM
MD
LG