Linkovi

Program koji je specifično namenjen mladima: Vozi bicikl i gradi


Mahatma Gandi je jednom prilikom rekao da je «najbolji put da čovek spozna sebe, preko služenja drugima». Dobrovoljci doprinose većem socijalnom dobru i njihov rad pojačava osećanje građanske odgovornosti.

Pronalaženje vremena i mogućnosti za dobrovoljni rad nije lako, pogotovu za mlade koji pokušavaju da nastave obrazovanje ili započnu karijeru. Međutim, evo jednog dobrovoljnog programa koji je specifično namenjen mladima, koji je nazvan «Vozi bicikl i gradi».

Erik Dejvis provodi leto vozeći bicikl po Sjedinjenim Državama. A duž tog putovanja, on pomaže u gradnji kuća za porodice sa nižim prmanjima.

«Hteo sam da se otisnem na put da bih upoznao zemlju na jedinstven način i tokom putovanja pomogao ljudima», kaže Erik.

Erik i njegova sestra Medi, umesto da provedu leto kod kuće u predgrađu Vašingtona, odlučili su da se priključe jednom omladinskom programu nazvanom «Vozi bicikl i gradi», koji se sastoji od prikupljanja novca, avanture i javnog servisa. Svaki dobrovoljac, da bi učestvovao, mora da prikupi četiri hiljade dolara. Polovina tog novca odlazi na putovanje. Druga polovina je prilog za stambene projekte u gradovima širom Amerike, kao što je Linčberg u Virdžiniji, u južnom regionu Sjedinjenih Država. Grupa dobrovoljaca danas pomaže u građenju nove kuće za Pegi Branč.

"Mislim da je ovo što oni rade fantastično. Nema mnogo ljudi koji bi prihvatili nešto poput ovoga".

Tokom dvomesečnog programa, 130 omladinaca će voziti bicikle po celoj zemlji, pomoći da se sagrade 32 kuće i prikupiti gotovo 300 hiljada dolara - da bi pomogli siromašnima u Americi.

«Dobro je znati da mladi mogu da pomognu. Sviđa mi se ideja», kaže Medi.

Da bi uštedeli, spavaće u crkvama i sinagogama i hraniće se hranom prikupljenom u lokalnoj zajednici. Erika i Medi kod kuće čeka majka, koja smatra da će joj se deca vratiti promenjena, sa novim iskustvima i prijateljstvima.

«Zaista mislim da će mi deca biti drugačija kada prođu do drugog kraja Sjedinjenih Država. Zaista mislim da će to duboko uticati na njihove poglede, a možda i na put kojim će da krenu u nastavku školovanja ili karijeri», kaže ona.

Ali put o kojem oni danas razmišljaju je 48 kilometara koje treba da prevale do sledećeg odmorišta, a za popodne se najavljuju pljuskovi.

XS
SM
MD
LG