Linkovi

Koliko zarađuju direktori u SAD?


Ako želite da u Americi zaradite ogroman novac potrebna vam je - kako se to ovde kaže – kancelarija na ćošku, koja podrazumeva neki od rukovodećih položaja u firmi. Koliko je direktorska plata u Americi veća od one koju dobijaju obični radnici?

Direktori i upravnici firmi su u Americi na samom vrhu poslovne piramide. Oni planiraju, vode korporativnu startegiju i donose sve važne odluke. Za to su i dobro plaćeni.

Liberalni nevladin “Institut za ekonomsku politiku”procjenjuje da je direktorski džep dublji od radničkog u prosjeku 262 puta. Prosječan direktor korporacije zaradio je prošle godine 11 miliona dolara. Prosječan radnik – oko 42 hiljade.

Proteklih godina jaz u zaradama radnika i šefova se produbio. U 2000. upravnbici su zarađivali i do 300 puta više od radnika. Međutim, nakon kolapsa tehnoloških - takozvanih “dot kom” kompanija vrednost akcija upravnika je pala, što je smanjilo i razliku između njihovih i radničkih primanja.

Inače, vlasnici direktorima sve češće nude akcije umesto keša, jer veruju da će ih tako podstaći da bolje rukovode firmama.

XS
SM
MD
LG