Linkovi

Amerikanci platili više od 38 miliona dolara za donacije ljudskih jajnih ćelija


Prošle godine, neplodni parovi u Sjedinjenim Državama potrošili su skoro tri milijarde dolara za poboljšanje šansi da dobiju decu. Oni su takodje platili više od 38 miliona dolara za donacije ljudskih jajnih ćelija, procedure koja je postala popularna ali i kontroverzna kako se klinike za neplodnost i brokeri nadmeću za najbolje i najpametnije dobrovoljne davaoce ljudskih jajnih ćelija.

Koledži nude neke od najboljih genetskih banaka za neplodneparove koji tragaju za pametnim, mladim ženama, voljnim da dobrovoljno daju svoju jajnu ćeliju. Oglasi koji se mogu naći u mnogim studentskim novinama, mogu da ubrzaju potragu nudeći studentkinjama, željnim gotovog novca, hiljade dolara za, citiramo, nekoliko dobrih jajnih ćelija. Keri Spekt, odgovorila je na jedan takav oglas pre osam godina dok je još bila student na Njujorškom univerzitetu.

«Ne želim nikoga da zavaravam, dolari su tada bili prvi i najvažniji».

Budući da je ilegalno prodavati delove tela u Sjedinjenim Državama, novac je smatran kao naknada za ženino vreme i neprijatnosti. Medjutim, profesor Debora Spar, autor «Bejbi biznisa», knjige koja se bavi ekonomskom stranom ovog koncepta, kaže da bilo kako da na to gledate, radi se o gotovinskoj transakciji.

«Nije u pitanju donacija jajnih ćelija, u pitanju je njihova prodaja. Da, to je čudotvorna nauka, ali takodje je i trgovina».

I to veoma isplativ vid trgovine za donatore sa traženim karakteristikama kao što su dobar uspeh na univerzitetu, sportske sposobnosti i lep izgled. Keri je bila donator četiri puta, iskoristila je deo novca kako bi otvorila filmsku kompaniju, koju je prigodno nazvala Zigot film.

«Znam da postoji najmanje troje dece koja nose moju DNK. To mi se veoma svidja. Svidja mi se ideja da na taj način imam dugovečnost».

Medjutim, ne osećaju se svi na taj način. Šenon Klark bila je na drugoj godini koledža kada je dobrovoljno dala jednu jajnu ćeliju rodjacima. Sada, deset godina kasnije, trudna sa svojim prvim detetom, ona žali zbog toga.

«Kako sam postala starija i mudrija i počela da dobijam materinske instinkte i osećanja prema sopstvenom detetu, shvatila sam da to nije bila samo DNK, to je bilo moje dete koje sam dala svojoj rodjaci».

Oni koji pomno prate ovaj novi tip biznisa kažu da trenutno ima veoma malo nadzora od strane vlade vezanih za industriju plodnosti i još manje pravila o doniranju jajnih ćelija, kao što je - koliko puta žena može da donira jajnu ćeliju i koliko bi trebalo da joj bude plaćeno. Debora Spar želi da se otvori rasprava o medicinskim i etičkim pitanjima, vezanim za dobrovoljno davanje jajnih ćelija, procedure za koju lekari kažu da uključuje više sedmica primanja hormonskih injekcija i izvestan rizik od dugoročnih zdravstvenih problema.

XS
SM
MD
LG