Linkovi

Etiketa prodaje prvu boce - kvalitet vina prodaje čitav sanduk


Vinarije u Kaliforniji koriste čudna i luckasta imena kao marketinški trik da bi prodali svoje proizvode. Tamošnji vinari tvrde da je imena francuskih vina teško izgovoriti i zapamtiti, pa usvajaju tehniku australijskih proizvodjača - kako bi kupci pamtili njihove proizvode.

Nije lako brinuti se o kvalitetnoj lozi. Niti je lako stići do kalifornijske vinarije Mendonsino. Zig Zeg Zin je samo jedno od neobičnih imena koje ta kompanija prodaje.

”Putevi ovde idu u cik-cak i odatle je poteklo ime ovog vina. Igrali smo se sa imenom i bili smo prilično kreativni kad je u pitanju dizajn etikete.“

Etikete na vinima kojima su svojevremeno dominirala imena kao Fo Šato i Koperplejt Skript, su potpuno šiznule. Bizarna imena vina imaju za cilj da pomognu u bližem pristupu novim kupcima koji ne razlikuju pino od merloa. Kompanija Don Sebastiani i Sinovi u Sonomi je još jedan kalifornijski proizvodjač vina koji ima živopisne nazive vina. Mnogi taj rastući trend pripisuju takozvanom Australijskom fenomenu.

”Gotovo 70 odsto etiketa koje se sada prodaju su stare godinu ili čak manje. Često su to stare vinarije koje prezentiraju nova imena. Stare vinarije poput nas dolaze na ideju da prezentiraju nove vrste vina koje srednja klasa u Americi želi - a to su zanimljivija, pitkija vina, a ne snobovska“

Popularna australijska vina poput Yellow Tail-a (Žutog repa) i Little Penguin-a (Malog pingvina) koštaju od pet do sedam američkih dolara i upakovana su u šarenu ambalažu. Australijska vina se lako identifikuju po imenu koje obično govori o nekoj životinjskoj vrsti, poput kengura. Neki kažu da je industrija vina takodje kopirala pivare u Brew Boonu iz 90-tih godina. Medjutim, za razliku od kreativnih imena skupih piva, vina Big Yellow Caba (Veliki žuti taksi) i Screw Kappa Napa koštaju manje od tradicionalnih vina. Većina čudnih imena ima iza sebe svoju priču. Medjutim, druga vina, poput ”Starih automobilskih delova“ su sasvim slučajna.

”Jednostavno smo želeli smo da tom vinu damo ime Stari automobilski delovi. Nikakav Ševrolet iz 57me. Nije nam tata bio mehaničar. Jednostavno to su tri reči vezane jedna za drugu, ali nemaju veze sa vinom. Nema specijalnog marketinškog motiva iza toga. To je suština nasumičnog odlučivanja.“

Novi trend ima i svoje kritičare koji kažu da luckasta imena projeftinjuju umetnost proizvodnje vina. Mešutim, Tom Tornhil iz vinarije Mendonsino vrlo jednostavno zaključuje:

”Etiketa će pomoći u prodaji prve boce, dok će kvalitet vina prodati čitav sanduk.“

XS
SM
MD
LG