Linkovi

Luis Arbur iznela dosta sumornu sliku stanja ljudskih prava u svetu


Visoki Komesar UN za ljudska prava, Luiz Arbur, izrazila je zabrinutost povodom izveštaja da se osumnjičeni teroristi drže u tajnim zatvorima i upozorila da u borbi protiv terorizma ne bi trebalo kršiti propise kojima se zabranjuje tortura.

Visoki komesar UN za ljudska prava, Luiz Arbur, upozorla je da u ime rata protiv terorizma ne bi trebalo zaobilaziti pravne odredbe.

«Ignorisanje prava, ili unošenje neprimerenih izuzetaka, što mnoge vlade pokušavaju, dovelo bi do postojanog narušavanja osnovnih prava i potkopalo legitimitet akcija samih vlada. Proteklih godina posebno zabrinjava rastuće protivljenje apsolutnoj zabrani torture koje se pojavilo u kontekstu antiterorističkih aktivnosti»

U svom izlaganju pred Savetom UN za ljudska prava, Arbur je rekla da vlade moraju osumnjičenima da obezbede pravedno sudjenje i da ne smeju da ih deportuju u zemlje u kojima bi mogli da budu podvrgnuti torturi. Visoki komesar UN nije imenom pomenula nijednu zemlju, ali je njen izveštaj podnet u trenutku kada EU vodi istragu povodom medijskih izveštaja koji su se pojavili krajem prošle godine, da je američka Centralna obaveštajna agencija držala osumnijičene osobe u tajnim pritvornim centrima u evropskim i drugim zemljama kako bi izbegla zabranu torture u SAD. Luiz Arbur je naglasila da države imaju obavezu da štite osumnjičene od torture.

«Bez obzira na navodnu efikasnost torture, ona oduzima legitimitet merama koje države preduzimaju do tačke kada države mogu da izgube moralni autoritet. Pored toga veoma zabrinjavaju i izveštaji o postojanju tajnih pritvornih centara gde se osumnjičene osobe drže bez kontakta sa spoljnim svetom. Takva praksa narušava vladavinu prava i ljudska prava i stvara okruženje koje pogoduje zlostavljanju.»

Američki ambasador u centru UN u Ženevi, Voren Tičenor, izjavio je da su SAD apsolutno predane eliminisanju torture i sprečavanju okrutnog, nehumanog i ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja. Luiz Arbur je pozvala zemlje članice UN da objave istinu o navodnim kršenjima ljudskih prava u okviru borbe protiv terorizma i da kazne odgovorne.


XS
SM
MD
LG