Linkovi

Izraelske snage preduzele redak kopneni upad u pojas Gaze


U medjuvremenu, palestinske frakcije približavaju se sporazumu čiji cilj je okončanje medjunarodne izolacije nove vlade predvodjene Hamasom.

Izraelski komandosi izveli su blic akciju u južnoj Gazi, popeli se uz zidove jedne kuće i zarobili dvojicu traženih palestinskih ekstremista. Izraelska vojska saopštila je da je reč o pripadnicima islamske ekstremističke grupe Hamas, koji su planirali krupan napad na Izrael. Izraelci u poslednje vreme često sprovode vazdušne i artiljerijske udare, u nastojanju da zaustave palestinske raketne napade koji već nedeljama terorišu izraelske gradove i poljoprivredna naselja kraj granice sa Gazom. Ali ovo je bio prvi kopneni upad u Gazu od povlačenja izraelskih snaga sa te teritorije, pre deset meseci. Hamas sada kontroliše palestinsku vladu, ali izraelski predstavnik Raanan Gisin kaže da to ne znači da ta grupa uživa imunitet:

”Možete biti sigurni da ćemo posetiti kuću svakoga ko je umešan u terorističke aktivnosti, i da ti zločini protiv čovečnosti, koje sprovodi zvanična palestinska vlada, neće proći bez odgovora.“

Hamasov cilj uništenja Izraela doveo je do medjunarodnih sankcija koje teško pogadjaju palestinsku vlast i ekonomiju. Kako izgleda, Hamas je počeo da ublažava taj stav u razgovorima sa rivalskom, umerenijom frakcijom Fatah, predvodjenom palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Dve frakcije privode kraju razgovore o dokumentu o ”nacionalnom jedinstvu,“ kojim se predvidja osnivanje palestinske države na Zapadnoj obali, u Gazi i u istočnom Jerusalimu. Pošto to implicira pravo Izraela na postojanje u okviru granica pre 1967. godine, Palestinci se nadaju da bi taj dokument okončao sankcije i obnovio priliv stotina miliona dolara pomoći palestinskoj vladi. Izrael tvrdi da to nije dovoljno jer dokument ne sadrži priznavanje postojanja jevrejske države niti odricanje od nasilja.

XS
SM
MD
LG