Linkovi

Nuri al-Maliki spreman da predstavi parlamentu plan za nacionalno pomirenje


Nuri al-Maliki spreman da predstavi parlamentu plan za nacionalno pomirenje

Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je da je spreman da predstavi parlamentu svoj plan za nacionalno pomirenje, dok se u nekim delovima zemlje nastavlja nasilje. Al-Malikijev plan sastoji se iz 28 tačaka i njime se nudi amnestija nekim pobunjenicima u pokušaju da se ekstremističke grupe dovdu za pregovarački sto. Premijer bi taj plan trebalo da predstavi sutra. U međuvremenu, iračka policija saopštila je da su u eksploziji nagazne mine u Kirkuku na severu zemlje poginuli šef lokalne obaveštajne službe i dvojica iz njegovog obezbeđenja. Američka vojska saopštila je da je jedan američki vojnik ubijen u bombaškom napadu u centru Bagdada, dok je severno od prestonice, u Tikritu došlo do velikih protesta pošto su američke snage privele visokog verskog vođu Sunita i njegova dva sina. Šeik Džamal Abdel Karim i njegovi sinovi pušteni su nekoliko sati kasnije.

Komandant čikaške policije Fil Klajn rekao da se istraga nastavlja

Zvaničnici policije u Čikagu saopštili su da uprkos tvrdnjama da je sedam ljudi, koji su ove nedelje uhapšeni, planiralo napad na Sears Tower, ni u jednom trenutku nije bilo neporedne pretnje po najvišu zgradu u Sjedinjenim Američkim Državama. Komandant čikaške policije Fil Klajn rekao je da se istraga nastavlja, i dodao da je Sears Tower bezbedan i da u njemu nije pronađen eksploziv. Vođa osumnjičenih, Narsil Batist, koji je rođen i odrastao u Čikagu, optužen je zajedno sa još šest osoba da je planirao napad na Sears Tower i još nekoliko drugih zgrada, uključujući kancelarije Federalnog istražnog biroa u pet gradova. On se juče pojavio pred sudijom u Majamiju, zajedno sa još četvoricom osumnjičenih. U optužnici se kaže da je od doušnika FBI-a, koji se predstavio kao član al-Kaide, tražio oružje, uniforme i 50 hiljada dolara u kešu, za sveti rat protiv Sjedinjenih Dražava, koji bi bio isti ili još veći nego terosristički napada 11. septembra 2001.

Sedmoricu osumnjičenih terorista ne bi trebalo nazivati «muslimanima»

Islamska grupa za gradjanska prava «Savet za američko-islamske odnose» saopštila je da sedmoricu osumnjičenih terorista protiv kojih je podignuta optužnica u SAD, ne bi trebalo nazivati «muslimanima». Savet je saopštio da optuženi nisu muslimani jer su proučavali mešavinu islamskih, hrišćanskih i jevrejskih učenja. Organizacija je njihovu sektu - «Davidova mora» (Seas of David) - nazvala «bizarnom grupom koja nema nikakve sa Islamom». U saopštenju Saveta zaameričko-islamske odnose dodaje se da su se teroristi okupljali u «hramu» a da su proučavali Bibliju. Organizacija takodje upozorava da postupke optuženih ne bi trebalo opisivati arapskim terminima. U federalnoj optužnici njihovi planovi za napade na američkom tlu opisuju se kao «džihad». Savet je pozvao policiju da zaštiti džamije i druge islamske institucije u SAD od mogućeg nasilja, zbog ideje da su osumnjičeni teroristi – muslimani.

Saudijska Arabija privela najmanje 40 osumnjičenih islamskih ekstremista

Funkcioneri u Saudijskoj Arabiji saopštili su da su priveli najmanje 40 osumnjičenih islamskih ekstremista zbog navodne umešanosti u terorističke aktivnosti. Prema današnjem saopštenju, neki od osumnjičenih uhapšeni su u jednom skrovištu, u gradu Hafr al-Baten, na severoistoku zemlje, blizu granice sa Irakom. Ostali su uhapšeni u svetom gradu Meki i drugim gradovima širom zemlje. Nije saopšteno kada su hapšenja sprovedena. Nešto ranije, funkcioneri su saopštili da su šestorica ekstremista, osumnjičena za povezanost sa Al-kaidom i jedan saudijski policajac ubijeni juče, u vatrenom okršaju u prestonici, Rijadu. Islamski aktivisti povezani sa Al-kaidom odavno nastoje da obore saudijsku vladu, podržanu od strane Sjedinjenih Država. Saudijska Arabija započela je agresivnu kampanju za ugušivanje terorizma u maju 2003. godine, posle napada bombaša samoubica, povezanih sa Al-kaidom, na stambena naselja u Rijadu u kojima žive gradjani zapadnih zemalja.

XS
SM
MD
LG