Linkovi

Na samitu Buša sa liderima EU u Beču pokriven čitav niz tema


Na samitu predsednika Buša sa liderima Evropske unije u Beču pokriven je čitav niz tema – od trgovine do terorizma, od siromaštva do intelektualne svojine, od Bliskog istoka, preko Balkana do Dalekog istoka, a u medjuvremenu su razmotreni i problemi energetike i globalnog zagrevanja.

Na konferenciji za novinare posle susreta, i same Sjedinjene Države postale su jedna od tema, a predsednik Buš je upitan zbog čega Evropljani doživljavaju Ameiku kao najveću pretnju globalnoj stabilnosti.

Predsednik Buš odgovorio je na pitanje koje mu je postavio reporter Fajnenšel Tajmsa, rekavši da je takva izjava – «apsurdna». Pa ipak, dopisnik austrijske radio-televizije pozvao se na veoma niske ocene evropske javnosti, koje pokazuju da značajna većina stanovnika starog kontinenta veruje da Bušova spoljna politika doprinosi destabilizaciji sveta.

«Stoga vas ja pitam – zbog čega mislite da ste toliko omanuli u nastojanju da osvojite Evropljane, da ih ubedite u svoje argumente», postavio je pitanje austrijski reporter.


«Vidite, ljudi se ne slažu sa mojom odlukom o Iraku. Ja to razumem. Za Evropu, 11. septembar je bio jedan trenutak, kod nas je on doveo do promene načina razmišljanja. Obećao sam američkom narodu da ću učiniti sve da bih ga odbranio, i to ću i učiniti.» odgovorio je Buš.

Domaćin samita, austrijski kancelar Volfgang Šisel konstatovao je da su teroristi ubili na stotine Evropljana od 11. septembra 2001. Austrijski lider takodje je pozvao Evropljane da razumeju šok koji su tog dana doživeli ne samo američki narod, već i američke, evropske i medjunarodne vrednosti. U isto vreme, Šisel je upozorio na potrebu da se te vrednosti - održe.

«Mi možemo da pobedimo u ratu protiv terorizma samo ako ne potkopamo svoje zajedničke vrednosti. Pobeda nad teroristima nikada ne može biti stvarna, i kredibilna, ako odustanemo od svojih vrednosti – demokratije, vladavine prava, i prava pojedinaca», istakao je Šisel.

Evropska percepcija – da SAD narušavaju te principe – dodatno je pojačana zbog navoda o tajnim zatvorima CIA-e i njihovim preletima u evropskom vazdušnom prostoru, kao i optužbama o lošem tretmanu zatvorenika u zalivu Gvantanamo, američkom zatvoru na Kubi. Buš je ponovio da bi voleo da zatvori taj centar.

Američki lider izjavio je da će nastaviti da sledi svoje uverenje u univerzalnost slobode. On je obećao da će ostati čvrst po pitanju terorizma, i dodao da će nastaviti da ispoljava saosećanje prema afričkim žrtvama HIV-a i side, gladi i genocida u Darfuru. Austrijski kancelar podvukao je Bušovu poruku, naglašavajući da njegova zemlja i Evropa danas ne bi bili tako mirni i prosperitetni kao što jesu, da Amerika nije pomogla svojim bivšim neprijateljima da se podignu iz ruševina II svetskog rata.

XS
SM
MD
LG