Linkovi

FBI u Majamiju uhapsio sedam osoba zbog planiranja terorističkih napada u SAD


FBI sinoć je u MAjamiju uhapsio je sedmoricu članova jedne terorističke ćelije zbog planiranja terorističkih napada u Majamiju i Čikagu. Iako su oni optuženi da su pokušali da se povežu sa Al Kaidom, federalne vlasti navode da su dejstvovali na osnovu lične inicijative.

Agenti, koji su mesecima motrili na grupu, reagovali su kada su teroristi razgovarali o kupovini amonijum-nitrata, eksploziva korišćenog u bombaškim napadima u Oklahoma Sitiju i Svetskom trgovinskom centru.

U Čikagu s pojačane mere bezbednosti u zgradi Sears Tower – a isto je učinjeno u nekoliko federalnih zgrada u Majamiju. Te lokacije bile su meta potencijalnih domaćih terorista. Agenti FBI-a sinoć su izvršili raciju u jednom skladištu u Majamiju, gde su, kako se navodi, sedmorica muškaraca – većinom Afro-amerikanaca – kovala zaveru da “vode džihad” protiv SAD.

“Da su ostali neotkriveni, ovi domaći teroristi mogli su da postanu podjednako opasni kao Al-Kaida” izjavio je sekretar za pravosudje Alberto Gonzales.

Osumnjičeni – koji danas izlaze pred sud – optuženi su izmedju ostlaog za pružanje materijalne podrške Al Kaidi. U optužnici se tvrdi da je lider grupe Narseal Batista položio zakletvu lojalnosti Osami bin Ladenu i rekao agentu FBI-a, koji se grupi predstavio kao član Al Kaide da želi da “vodi pravi kopneni rat protiv SAD” i “ubije što više američkih djavola”. Alberto Gonzales, američki sekretar za pravosudje:

“Oni su se nadali da će napadi biti podjednako snažni ili čak veći od onih 11. septembra”

Grupa je mesecima bila pod prismotrom FBI-a. istražitelji veruju da je zavera bila tek u povoju, ali takodje veruju da ona dokazuje tvrdnju koju iznose već mesecima – da je domaći terorizam, kao što je zavera razotkrivena u Torontu prošlog meseca, velika pretnja za SAD.

Džon Pistole zamenik direktora FBI-a:

“Ne možemo da priuštimo sebi da se osećamo sigurno jer je pretnja stvarna, a ulog u igri veoma visok” upozorio je zamenik šefa FBI-a.


Praćenje novca

Američki sekretar za finansije Džon Snou stao je iza vladinog programa pretrage privatnih bankovnih transakcija, rekavši da je cilj programa praćenje terorističkih aktivnosti. Snou je danas potvrdio da je njegov sekretarijat u tajnosti dobio pristup velikoj internacionalnoj bazi podataka o bankovnim računima u nastojanju da preseče finansijsku podršku terorista. Program u koji su uključeni CIA i Sekretarijat finansija započeo je ubrzo nakon terorističkih napada 11. eptembra u SAD. Bušova administracija potvrdila je postojanje tajnog programa kasno sinoć, nakon što su tri ugledna američka lista objavila da je Sekretarijat za finansije dobio bankovne podatke od konzorcijuma SWIFT iz Belgije. Kroz taj konzorcijum dnevno prolaze milioni poruka iz više hiljada finansijskih institucija širom sveta. Istraga Sekretarijata za finansije pretežno se odnosi na novac koji ulazi u SAD i izlazi iz njih. Njujork Tajms prenosi da je program izazvao zabrinutost unutar Bušove administracije zbog pitanja legalnosti i privatnosti. List dodaje da je obim tog programa kasnije ograničen.

XS
SM
MD
LG