Linkovi

Očekuje se da će Irak biti centralno pitanje na novembarskim izborima u SAD


Obe glavne političke partije podešavaju svoje strategije kako bih ih učinili privlačnim za birače.

Istraživanja javnog mnjenja već dugo nagoveštavaju da javnost, mada se protivi ratu u Iraku, ostaje podeljena oko toga koliko dugo američke trupe treba da ostanu u toj zemlji. Nezadovoljstvo oko Iraka donosi demokratama mogućnost da ostvare pobedu u oba doma Kongrsa na novembarskim izborima. Medjutim, demokrate su podeljene: da li da se odredi krajnji rok za povlačenje američkih snaga iz Iraka ili da se tamo ostane sve dok Iračani ne budu u stanju da održavaju sopstvenu bezbednost. Lider demokrata u Senatu, Heri Rid iz Nevade priznaje da postoji neslaganje u partiji ali takodje naglašava da su demokrate ujedinjene u pogledu generalnog pristupa konfliktu u Iraku.

»Svi se slažemo da bi trebalo promeniti tok rata i svi se slažemo da bi povlačenje trebalo da počne, bolje pre nego kasnije».

Najviši politički savetnik predsednika Buša, Karl Rouv, poziva republikance da krenu o ofanzivu protiv stava demokrata koji on opisuje kao kao «ostavi i beži». To je fraza koju sve više koriste republikanci, uključujući kongresmena Denisa Hasterta iz Ilinoja, predsedavajućeg Predstavničkog doma, koji je zatražio podršku za politiku predsednika Buša u Iraku tokom jedne nedavne debate.

«Alternativa bi bila da ostavimo i pobegnemo i sačekamo da se oni grupišu i pregrupišu i donesu teror ponovo na naše obale. Kada je naša sloboda u pitanju, Amerikanci ne beže».

Demokrate su žestoko uzvratile na, kako to oni vide, republikanske napore da ih predstave javnosti kao slabiche u ratu protiv terorizma. Kongresmen iz Ilinoja, Ram Emanuel, koji predvodi napore demokrata da ove godine preuzmu kontrolu u Predstavničkom domu, nedavno je na televiziji ABC rekao sledeće.

«Bilo bi poželjno da u ovom ratu protiv terora kao žrtve padnu stranačka zagriženost i napori da se osramote neistomišljenici. Ono što ne bi trebalo da radimo jeste da unosimo podele medju Amerikance, umesto da ih ujedinimo u našoj misiji».

Republikanci su zabrinuti da bi loš rejting predsednika Buša u javnosti mogao da naškodi njihovim naporima da zadrže većinu o oba doma Kongresa, smatra Leri Sabato, direktor Centra za politiku na univerzitetu Virdžinije.

«Popularnost predsednika uvek ima uticaj na izbore, a popularnost predsednika Buša varira izmedju veoma niske do umereno niske.»

Leri Sabato kaže da bi zabrinutost javnosti zbog Iraka i visoke cene goriva mogle da pomognu demokratama u novembru.

«Mislim da će demokrate osvojiti mesta u Predstavničkom domu i Senatu, ali verovatno neće osvojiti dovoljno da preuzmu kontrolu oba doma».

Demokratama je potrebno da osvoje 6 dodatnih mesta u Senatu i dodatnih 15 mesta u Predstavničkom domu da bi preuzeli kontrolu u oba doma Kongresa na novembarskim izborima.

XS
SM
MD
LG