Linkovi

Savet bezbednosti preporučio Generalnoj skupštini da Crna Gora postane članica UN


Savjet bezbednosti UN danas je bez glasanja usvojio preporuku Generalnoj skupštini svjetske organizacije da Crnu Goru primi kao 192. člana. Generalna skupština UN o tome će se formalno izjasniti najvjerovatnije u srijedu 28. juna.

Petnaest članica Savjeta bezbjednosti je jednoglasno i kako je navedeno, “sa velikim zadovoljstvom“ odlučio da, bez formalnog glasanja usvoji Rezoluciju broj 1691 kojom preporučuje Crnu Goru za novog, 192. punopravnog člana UN.

Predsjedničku izjavu pročitao je Peter Stig Meler, ministar inostranih polsova Danske koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti.

“Savjet bezbjednosti preporučio je Generalnoj skupštini da Crna Gora postane članica UN. U ime članova Savjeta – želim da čestitam Crnoj Gori na ovom istorijskom činu. Savjet sa velikim zadovoljstvom prihvata iskrenu predanost Crne Gore ciljevima i principima Povelje UN i svih obaveza koje time preuzima. Očekujemo da ćemo sa predstavnicima Republike Crne Gore, kao članice UN, blisko sarađivati.”

Portparol Generalne skupštine je saopštio da je sastanak, na kojem bi formalno trebalo da bude odobreno člantsvo Crne Gore u Svjetskoj organizaciji, zakazan za narednu srijedu, 28. ovog mjeseca. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zatražio je prijem u pismu koje je 5. juna poslao generalnom sekretaru UN Kofiju Ananu. Crna Gora će biti 192. članica UN i prva koja je primljena od 2002. kada je punopravni član postao Istočni Timor.

XS
SM
MD
LG