Linkovi

Rusija domaćin samita G8 u Sankt Peterburgu


Lideri najrazvijenijih zemalja sveta i Rusije, okupljeni u grupi poznatoj kao G8, sastaće se od 15. do 17. jula, prvi put na tlu Rusije.

Rusija je preuzela rotirajuće predsedavanje Grupom 8 u januaru i biće domaćin sledećeg samita, sredinom jula u Sankt Peterburgu. Maršal Goldman, ekspert za Ruiju na univerzitetu Harvard, kaže da je taj dogadjaj veoma važan za Rusiju i predsednika Vladimira Putina.

«Za Ruse, koji stalno traže poštovanje i priznanje za svoj doprinos, da budu priznati kao supersila, to možda ne znači da su priznati kao supersila, ali ih svakako čini jednom od sila u G8 i to je veoma važno za njih».

Medjutim, Endrju Kučins, direktor za Rusiju u Karnegijevoj fondaciji za medjunarodni mir, kaže da bi predsedavanje samitom G8 mogao da bude mač sa dve oštrice za ruske lidere.

«Njihovo predsedavanje samitom G8 preusmerilo je mnogo više pažnje na neke od problematičnih aspekata ruskog statusa kao članice G8. Najproblematičniji je, svakako, taj da su zemlje članice te organizacije stare, razvijene demokratije. Rusija ne samo da je mlada demokratija, već ima argumenata za tvrdnju da je u poslednjih pet, šest godina postala manje demokratična».

Stručnjaci smatraju da je, od kako je preuzeo funkciju 2000. godine, Putin centralizovao vlast, slabeći snagu nezavisnih političkih grupa i zauzdavajući nacionalne medije. U januaru, Moskva je na kratko prekinula snabdevanje Ukrajine prirodnim gasom, zbog spora oko cene. Taj potez je smanjio isporuke gasa prema Zapadnoj Evropi i doneo Rusiji medjunarodnu osudu. Robert Legvold , ekspert za Rusiju na univerzitetu Kolubija u Njujorku, kaže da će pitanja energije dominirati na samitu u Sankt Peterburgu.

«Putin je jasno pokazao da on vidi ruske energetske resurse kao potencijalno orudje spoljne politike i politike nacionalne bezbednosti. Mislim da bi trebalo da paze da to ne koriste na način koji bi ubedio ostatak sveta da oni posežu za tim u kritičnim situacijama, u političke svrhe. To bi umanjilo njihov kredibilitet i reputaciju pouzdanog snabdevača - kakvu žele».

Brojni analitičari smatraju da Putin nikako ne bi želeo da se samit u Sankt Peterburgu pretvori u forum za kritikovanje Rusije. Ali, oni takodje kažu da Putin neće biti u stanju da to spreči, ukoliko zapadne zemlje odluče da usvoje takvu taktiku.


XS
SM
MD
LG