Linkovi

Sjedinjene Države prihvataju više izbeglica godišnje nego sve druge zemlje zajedno


Ove godine će gotovo 54 hiljade izbeglica naći svoj novi dom u Sjedinjenim Državama. Zvaničnica Državnog sekretarijata zadužena za pomoć izbeglicama, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, kaže da su izbeglice sastavni deo američkog života.

Više od 2 miliona i šeststo hiljada izbeglica se trajno naselilo u Sjedinjenim Državama od 1975, kaže pomoćnica državnog sekretara Elen Sauerbrej, zadužena za izbeglice. Ona ukazuje da taj broj premašuje ukupni broj doseljenih u sve druge zemlje.

«Još od Drugog svetskog rata, više izbeglica je pronašlo trajni smeštaj u Sjedinjenim Državama nego u bilo kojoj zemlji. Prošle godine smo otvorili vrata za 53 hiljade izbeglica iz 55 zemalja. To je više nego sve druge zemlje zajedno.».

Elen Sauerbrej, koja vodi Kancelariju Državnog sekretarijata za stanovništvo, izbeglice i migraciju, objašnjava da se izbeglice više smatraju silom koja doprinosi američkoj socijalnoj i ekonomskoj moći, nego ekonomskim opterećenjem.

«Uviđam da izbeglice mogu imati važan pozitivni uticaj na ekonomiju naše zemlje i važan su izvor raznolikosti.»

Kada se dođu u Sjedinjene Države, izbeglicama iz celog sveta se obezbeđuje pomoć da se uklope, od stanovanja i medicinske nege, do mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje. Elen Sauerbrej kaže da reagovanje Sjedinjenih Država na izazove svetske populacije odslikava američke vrednosti unapređivanja ljudskih prava i davanja mogućnosti izbeglicama.

«Rekla bih da način na koji tretiramo one koji su najranjiviji, pokazuje koje su naše stvarne vrednosti.»

Kancelarija Državnog sekretarijata za stanovništvo, izbeglice i migraciju, ima godišnji budžet od oko 800 miliona dolara. Tokom fiskalne 2006, gotovo 45 miliona je izdvojeno za smanjenje patnji izbeglica u Evropi. U središtu te američke pomoći je više od milion ljudi koji su i dalje raseljeni zahvaljujući «zamrznutom» stanju zbog i dalje nerešenih sukoba koji su izbili posle raspada Sovjetskog Saveza i drugih sukoba na Kavkazu, kaže Elen Sauerbrej, dodajući da će Amerika nastaviti tesnu saradnju sa UNHCR-om i partnerskim nevladinim organizacijama na zaštiti i pronalaženju trajnih rešenja na Balkanu. Traženi budžet za program za izbeglice za 2007, predviđa i vanrednu izgradnju kapaciteta u nekom ratom pogođenom regionu, da bi se pripremilo za migraciju do koje bi moglo da dođe posle završetka razgovora o konačnom statusu Kosova.

XS
SM
MD
LG