Linkovi

Potpisan Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa Srbije i Crne Gore


Srbija i Crna Gora uspostavile su pune diplomatske odnose, a protokol o tome potpisali su ministri spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković i Crne Gore Miodrag Vlahović koji je boravio u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji od osamostaljenja Crne Gore.

Dvojica ministara naglasili su da će nastaviti da rade na unapređenju odnosa dve zemlje i dva naroda. Vuk Drašković je istakao da najbolji odnosi Srije i Crne Gore moraju biti neprolazni i da se sa crnogorskim kolegom saglasio da se iz Srbije u Crnu Goru i obrnuto prelazi kao i sada i da se ne krnje sva stečena prava ljudi iz Srbije i Crne Gore.

Miodrag Vlahović izjavio je da mu je čast da potpisuje dokument koji ima nesporni istorijski značaj :

“Postali smo nezavisni, u Beogradu želim da kažem, i zato da bi bili najbolji i najbliži prijatelj i sused Republici Srbiji, rekao je Vlahović i dodao da je tako uvek bilo i tako će uvek biti.”

Razdruživanjem i međusobnim priznavanjem Srbije i Crne Gore, saradnja sa Haškim tribunalom kao ključna obaveza nekadašnje državne zajednice ostala je vlastima u Beogradu. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović tvrde da postoji politička volja da se haški begunac Ratko Mladić izruči Hagu, da je to strateški interes Srbije i da ima pomaka u potrazi za njim. Lansiranje teze da je Mladića nemoguće pronaći jer je možda i mrtav, Ljajić odbacuje kao retoriku i dodake da je već imao neke reakcije iz Tribunala da su čuli da je general Mladić mrtav i traže datum kad je umro.

Koštunica potvrdio da je dobio poziv američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da poseti Vašington

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica potvrdio je danas da je dobio poziv američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da poseti Vašington, ali nije precizirao kada će otputovati u SAD. Koštunica je novinarima nakon sednice vlade u Kragujevcu rekao da će u ponedeljak i utorak, 26. i 27. juna, posetiti London i razgovarati sa britanskim premijerom Tonijem Blerom. Premijer Srbije je dodao da će se nakon toga sastati i sa hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom, istakavši da će jul biti vazan mesec kada je reč o diplomatskim aktivnostima. Prema njegovim rečima, vlada smatra da je najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju maksimalna autonomija unutar Srbije.

"Vlada preduzima sve kako bi usvajanjem odgovarajućih zakona obezbedila pravnu državu, ali nas čeka glavni posao - usvajanje novog ustava", rekao je Koštunica.

XS
SM
MD
LG