Linkovi

Nema adekvatnog plana detekcije kod živine u komercijalnoj upotrebi


Generalni inspektor američkog sekretarijata za poljoprivredu objavio je da taj sekretarijat nema adekvatan plan detekcije virusa ptičijeg gripa kod živine koja je u komercijalnoj upotrebi..

U nedavnoj reviziji sekretarijata, inspekcija je ustanovila da se testiranja sprovode, ali da su na dobrovoljnoj osnovi i da ne postoji jasan metod dostavljanja podataka nadležnim vlastima.

Agencija AP citirala je portparola sekretarijata za poljoprivredu Karen Egert koja je kazala da je revizijom ubrzana priprema nadležnih službi za reakciju na moguću epidemiju.

U međuvremenu je u Indoneziji u srijedu stručnjak za zdravlje životinja, Peter Reder rekao kako ta država treba još najmanje 50 miliona dolara za borbu protiv ptičijeg gripa u naredne tri godine.

Reder je precizirao da je novac neophodan za finansiranje operacija nadgledanja, koordinacije i rapidnog odgovora u registrovanim žarištima. U Indoneziji je od posledica infekcije virusom H5N1 umrlo 39 osoba. Samo je Vijetnam sa 42 ljudske žrtve teže pogođena zemlja.

XS
SM
MD
LG