Linkovi

Drašković zatražio da se u potragu za Karadžićem i Mladićem uključi BND


Najava ministra inostranih poslova Srbije Vuka Draškovića da će premijer Vojislav Koštunica zatražiti nemačku pomoć u hvatanju Ratka Mladića i Radovana Karadžića nije naišla na podršku nemačkih zvaničnika i stručnjaka za rad tajnih službi.

Drašković je u izjavi za dnevnik „Fraje Prese“ rekao da premijer Koštunica „uskoro želi da kancelarku Merkel zamoli za nemačku pomoć u potrazi za Mladićem i Karadžićem“. „Srbija se nada da bi nemačka vlada mogla da ubrza potragu za Mladićem i Karadžićem i tako i njihovo izručenje“, rekao je Drašković za nemački dnevnik. Ministar je predložio da se u potragu uključi nemačka Savezna obaveštajna služba BND koju Drašković smatra „posebno uspešnom i delotvornom“.

Portparol ministarstva inostranih poslova u Berlinu nam je rekao da se za sada ovakva izjava neće komentarisati, ali istovremeno podvukao da „za Nemačku ostaje izuzetno značajano da Srbija ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom“, delom i zato „da bi mogli da budu nastavljeni pregovori o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom“.

Poznavaoci rada BND-a u Berlinu sa kojima smo razgovarali smatraju da je ovakav angažman nemačke državne bezbednosti sa medjunarodnopravnog stanovišta svakako moguć. BND bi, naravno, za svoje operacije morala da ima saglasnost vlade iz Beograda.

No, stručnjaci za rad tajnih službi navode i da BND, kao i druge zapadne obaveštaje službe ionako već godinama pokušavaju da otkriju boravište Mladića. Oni ne vide kako bi im to u ovom trenutku, posle Draškovićevog zahteva pošlo za rukom, ako do sada nisu imali nikakvog ozbiljnijeg uspeha.

Sagovornici Draškovićev predlog tumače kao „taktički potez srpske vlade“ u trenutku kad joj se prebacuje da Mladića ne traži dovoljno ozbiljno i uporno. Ako se, pak, smatraju stručnjaci, u to uključi BND i ne uspe za recimo godinu dana da udjenu trag Mladiću, srpska vlada bi imala opravdanje da kaže da se ne treba čuditi što ona nije uhvatila Mladića ako to ne uspeva vodećim zapadnim tajnim službama.

XS
SM
MD
LG