Linkovi

Buš odaje priznanje demokratiji u Madjarskoj


Madjarski ustanak 1956. protiv komunističkog režima bio je lekcija za čitav svet, rekao je danas predsednik Buš obraćajući se Madjarima u Budimpešti.

Džordž Buš se svojim domaćinima obratio na padini brda Gelert odakle se pruža veličanstven pogled na Budimpeštu i Dunav. Pre njegovog izlaganja, odjeknuo je eho dogadjaja od pre 50 godina kada je nada, koju je pobudila madjarska revolucija, ugušena u krvi.

“Sovjetski tenkovi su ušli u Budimpeštu 4. novembra 1956. da uguše ustanak koji je buknuo svega nekoliko dana ranije, 23. oktobra. Premijer Imre Nadj se obratio narodu i preko radio talasa objavio da je izvršen napad na madjarsku revoluciju.”

Sovjetske snage su gadjale Budimpeštu iz tvrdjave na brdu Gelert, nedaleko od mesta na kojem sa danas Madjarima obratio američki predsednik. Prema njegovim rečima, madjarski narod je na ulicama Budimpešte proglasio slobodu koju mu je Crvena armija okrutno otela.

“Ugušili su madjarski ustanak ali ne i žedj madjarskog naroda za slobodom.”

A Zapad je ćutao, oglušivši se na pozive u pomoć. Prema rečima Džordža Buša, Zapad je naučio lekciju -- onima koji traže slobodu moraju pomoći oni koji je već uživaju. Žrtve koje je Madjarska podnela 1956. predstavljaju primer svetu, rekao je on.

“Vi znate da put u demokratiju nije lak. Ali vi nastavljate da donosite teške odluke koje su neophodne da bi ostvario uspeh.”

Predsednik Buš je naglasio da Madjarska -- prva komunistička zemlja u Evropi koja je krajem osamdesetih prigrlila demokratiju -- pomaže na Balkanu, u Afganistanu i Iraku. Madjari znaju sa kakvim je izazovima suočen irački premijer Nuri al-Maliki, rekao je Džordž Buš:

“Mlada demokratija u Iraku suočena je sa odlučnim neprijateljima koji pribegavaju nasilju i brutalnosti da bi zaustavili marš ka slobodi. Poraz tih neprijatelja iziskuje žrtve i veliko strpljenje, strpljenje kakvo je narod Madjarske pokazao posle 1956.”

Govorom u Budimpešti završeno je kratko putovanje američkog predsednika u Evropu gde je na samitu u Beču vodio razgovore sa liderima Evropske unije o Iranu, trgovini, energetskim pitanjima i sudbini američkog zatvora u bazi Gvantanamo.

XS
SM
MD
LG