Linkovi

Sali Beriša: Priština želi da se pridruži Briselu a ne Tirani


Albanski premijer, Sali Beriša je danas, obraćajući se evropskim parlamentarcima, naglasio da on poštuje i prihvata "volju i san" kosovskih Albanaca da Kosovo postane nezavisno. To je po njemu najbolje rešenje, koje isključuje podelu Kosova izmedju Srbije i Albanije, jer, tvrdi albanski premijer, Priština želi da se pridruži Briselu a ne Tirani.

Nakon što je nedavno posetio Kosovo, albanski premijer prenosi utiske o napretku koji je tamo zapazio:

"Što se tiče Kosova, verujem da je učinjen enorman progres- tamošnje institucije imaju veoma visoke standarde. Naravno da se moraju još graditi, ali nastale su uz pomoć najboljih medjunarodnih ekspertiza. Što se tiče našeg opredeljenja, nastojimo da se tamo u potpunosti poštuju ljudska i manjinska prava, posebno prava srpske manjine".

Upitan zašto je po njemu, medju mogućim rešenjima kosovske budućnosti, neprihvatljiva njegova podela i pridruženje delova Albaniji, odnosno, Srbiji, Beriša kaže:

"Pre svega, protivim se iz razloga što Priština misli da se pridruži Briselu a ne Tirani. To je velika zasluga Ibrahima Rugove. Stotinu godina dugo već postoje dve različite albanske stvarnosti - Tirana i Priština. Tokom poslednijh 25 godina narod na Kosovu nikada nije tražio spajanje sa Albanijom - borili su se, ginuli, glasali za nezavisno Kosovo. Ja moram da poštujem njihov san, moram da poštujem njihov izbor. Mislim da su tu pretenzije Srbije pogrešne - za sve ove godine u politici sam vidio mnogo različitih mapa i projekata i mislim da je Balkan tako komplikovan da sadašnje stanje sa mapama treba da bude prihvaćeno od strane svih. Koliko Srba živi na Kosovu? Osam procenata? Kako da prihvatim da 92 procenta većinskog stanovništva nije u stanju da osigura sva prava manjini od 8 procenata? U svakom slučaju, cepanje Kosova nije opcija".

Premijer Albanije u izjavi za Glas Amerike ne ostavlja prostora za sumnju da je jedini odgovor na kosovsko pitanje nezavisnost:

"Definitivno, to je jedino rešenje koje će doneti mir i stabilnost. Bio sam tamo i pronašao jasnu evropsku viziju. Zatekao sam i visok nivo implementacije standarda. ne verujem da postoji neka zemlja ili region gde su se investicije medjunarodne zajednice tako isplatile kao na Kosovu".

XS
SM
MD
LG