Linkovi

Anan: Nuklearno naoružavanje je globalna pretnja


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan upozorava da širenje nuklearnog oružja preti da dovede svet u krizu. U govoru na konferenciji Ujedinjenih nacija o razoružanju, generalni sekretar je spomenuo Severnu Koreju i Iran kao dva potencijalna žarišta. Novinarka Glasa Amerike Lisa Šlajn izveštava iz sedišta Ujedinjenih nacija u Ženevi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan kaže da je svet na prekretnici. Jedna staza može da vodi restrikcijama ili čak reverzibilnom procesu u pogledu širenja nuklearnog oručja. Drugi put, kaže on, može voditi svetu u kojem se sve veći broj država naoružava takvim oružjem. Posledica ovog drugog izbora, upozorava Anan, jeste da bi to opasno oružje moglo da dospe u ruke ljudi koji bi mogli da izvedu nuklearni teroristički napad.

”Medjunarodna zajednica izgleda da slepo, a ne svesno, srlja ovom drugom stazom, zahvaljujući pogrešnim proračunima, sterilne debatama i paralizi onih istih multilateralnih mehanizama koji su stvoreni radi izgradnje poverenja i rešavanja sukoba.“

Anan kaže da je neki napredak ka razoružanju postignut, ali dodaje da širom sveta postoje hiljade projektila sa nuklearnim bojevim glavama od kojih su mnogi veoma nepouzdani. Istovremeno, u svetu raste napetost u vezi sa severnokorejskim i iranskim nuklearnim programima. Severna Koreja je izgleda rešena da testira rakete dugog dometa, koje, kako navodi Vašington, mogu da dosegnu Sjedinjene Države. Sjedinjene Države i Evropska unija podozrevaju da Iran razvija nuklearno oružje, što Teheran demantuje. Kofi Anan kaže da ta dva problema moraju da se reše.

”Zastoj u rešavanju spora sa Severnom Korejom posebno razočarava kada se uzme u obzir sporazum postignut prošlog septembra, na šestostranim razgovorima, koji sadrži niz principa za denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Nadam se da će lideri u Pjongjangu slušati šta im svet poručuje i pobrinuti se da još više ne iskomplikuju situaciju na Korejskom poluostrvu.“

Kofi Anan kaže da Iran mora da dokaže svetu da nuklarna delatnost Teherana ima isključivo mirnodopsku svrhu. On ističe da se mora preduzeti hitna akcija da bi se prekinulo širenje nuklearnog oružja. Generalni sekretar je apelovao na učesnike Konferencije Ujedinjenih nacija o razoružanju da se prenu i počnu stvarne pregovore o obustavi proizvodnje uranijuma i plutonijuma koji se koriste za nuklearno oružje. On se takodje založio za održavanje konferencije na kojoj bi se pregovaralo o sporazumu za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.

XS
SM
MD
LG