Linkovi

Crna Gora primljena u OEBS, diplomatski odnosi sa Srbijom u četvrtak


Crnu Goru su kao nezavisnu i suverenu državu priznali Republika Koreja i Vatikan, a Crna Gora i Srbija trebalo bi u četvrtak da uspostave diplomatske odnose. Ipak, u centru pažnje je prijem Crne Gore u OEBS.

Prijem u punopravno članstvo Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, prvo je pristupanje Crne Gore nekoj međunarodnoj organizaciji nakon sticanja nezavisnosti.

U Crnoj Gori se ističe da se prijem u OEBS desio po ubrzanoj proceduri, čime su otpale sve primjedbe iz Bloka za zajedničku državu koji je glasače pokušavao zaplašiti podatkom da će nezavisna Crna Gora dugo čekati na šalterima za prijem u međunarodne organizacije.

Procjenjuje se da će Crna Gora imati višestruke koristi od članstva u OEBS-u, posebno u kontekstu dalje integracije u evropske i evroatlanske strukture.

Specijalni izaslanik Crne Gore u Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju Vesko Garčević predložiće da se Kancelarija koordinatora te organizacije za ekologiju i ekonomiju premjesti u Crnu Goru.

Kako je saopštilo crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova, time će na startu prijema u tu organizaciju Crna Gora demonstrirati svoju spremnost da na konstruktivnoj osnovi nastavi da sarađuje sa OEBS-om.

Ukazuje se i da ovim činom saradnja Crne Gore i OEBS ulazi u novu fazu potpuno partnerskih odnosa koji će se razvijati kroz saradnju sa budućom Misijom OEBS u Podgorici i ostalim tijelima organizacije.

A crnogorski mediji danas navode da bi Crna Gora 28. juna na sjednici Generalne skupštine UN trebalo da postane 192. članica UN.

Iako se očekivalo da će zahtjev Crne Gore za prijem, koji je prošle sedmice uputio predsjednik Filip Vujanović biti razmatran tek na redovnoj sjednici Generalne skupštine UN u drugoj polovini septembra, iz diplomatskih izvora se saznaje da će se crnogorska zastava zavijoriti na Ist Riveru već 28. juna. Ta odluka navodno se ne dovodi u pitanje nakon što su stalne članice Savjeta Bezbjednosti priznale nezavisnost Crne Gore.

XS
SM
MD
LG