Linkovi

Pobunjenici u Iraku oteli 80 osoba, otvaraju se optužnice protiv marinaca


Irački pobunjenici oteli su najmanje 80 fabričkih radnika u Tadžiju severno od Bagdada. Oteti radnici bili su zaposleni u kompanijama koje pripadaju ministarstvu industrije.

Oni su kidnapovani na kraju radnog dana, kada su autobuse kojima su se vraćali kućama presreli napadači u najmanje tri vozila.

A u Bagdadu je u sredu dvoje Iračana poginulo u eksploziji bombe u šiitskoj četvrti Sadr Siti. U prestonici je takodje pronadjeno telo jednog od advokata Sadama Huseina, Hamasa al-Obaidija, koga su pobunjenici bili oteli iz njegove kuće.

U saopštenju američke vojske ranije je navedeno da su irački vojnici zarobili jednog pobunjenika «visokog nivoa» u toku racije u prestonici. Američki zvaničnici kažu da je Nuri al-Okabi bio vodja terorističke ćelije zadužene za izvršenje atentata.

Optužbe protiv marinaca

Američki marinski korpus najavio je da će u sredu uveče objaviti optužnice protiv osam marinaca u vezi sa ubistvom jednog iračkog civila, izjavio je jedan neimenovani funkcioner Pentagona.

Osumnjičeni marinci se od prošlog meseca nalaze u Kamp Pendltonu u Kaliforniji. Predstavnik sekretarijata za odbranu nije preneo sadržinu optužnice.

Marinci su osumnjičeni da su, u aprilu, bez provokacije ubili jednog Iračanina u selu Hamdanija. Istraga o tom dogadjaju vodi se odvojeno od istrage dogadjaja u Haditi u novembru 2005, gde su prema tvrdnjama očevidaca marinci ubili 24 iračka civila nakon što je jedan marinac poginuo u eksploziji mine u tom gradu.

Dva predloga za povlačenje trupa iz Iraka

Zakonodavci u američkom Senatu počinju da razmatraju dva predloga demokrata koji se odnose na povlačenje američkih trupa iz Iraka. Jednim predlogom se traži da etapno povlačenje započne ove godine, dok se na osnovu drugog, jul iduće godine određuje kao krajnji rok za potpuno povlačenje trupa.

Očekuje se da oba predloga neće dobiti dovoljnu podršku u Senatu koji vode republikanci i da neće biti pridodati kao amandman zakonskom predlogu vojnog budžeta.

Republikanac Džon Vorner, predsednik senatskog Odbora za oružane snage, danas je izjavio da bi prerani odlazak iz Iraka bio greška koja bi osokolila teroriste. Međutim, demokrata Karl Levin, koji je predložio etapno povlačenje, kaže da Iračani moraju da preuzmu kontrolu nad svojom zemljom i da obaveze Sjedinjenih Država u Iraku ne mogu da se produže u nedogled.

XS
SM
MD
LG