Linkovi

Nezvanično Nju Džersi nosi naziv ”Baštenska država“


Siroti Nju Džersi. Ta, svega četvrta po veličini američka država, ne samo da je stešnjena izmedju većih i važnijih država, Njujorka i Pensilvanije, već joj je ponovo potreban državni slogan.

Nezvanično, Nju Džersi nosi naziv ”Baštenska država,“ još od proslave stogodišnjice Sjedinjenih Država, održane 1876., kada je jedan od govornika rekao da ga Nju Džersi podseća na ”ogromno bure, puno dobrih stvari za pojesti.“ Na žalost, u gusto naseljenom Nju Džersiju više nema tako mnogo povrtnjaka - koji ionako nisu neka privlačna mesta za turiste.

Država je pokušala sa sloganima kao što je: ”Nju Džersi i vi - savšen spoj,“ ali to nije bilo kratko i jasno kao ”Volim Njujork.“ Zatim je pokušano sa sloganom ”Pobegnite od svega, ali ne tako daleko,“ - koji niko nije razumeo. Pre godinu dana, zakonodavci Dju Džersija glasali su za slogan ”Dodjite i uverite se,“ ali su saznali da ga već koriste neke druge države.

I tako, sada je raspisan još jedan konkurs za idealnu parolu. Neki od predloga su ozbiljni, čak i lirični, kao: ”Okean, kretanje, čarolija.“ Drugi su posegli za muzičkim nasledjem Nju Džersija, iz koga su potekli pevač Frenk Sinatra, džezista Kaunt Bejzi i roker Brus Springstin. Vragolasti komičari pokušali su da iskoriste reputaciju te države kao sedišta velikih mafijaških bosova ili njenih velikih smetlišta sa predlozima kao što je: ”Nju Džersi: Uvek ovako miriše.“

Naravno, taj neće proći ni ”pod razno.“

Prema tome, evo našeg predloga: ”Nju Džersi: mesto tako malo da mu se predgradje dodiruje sa morem, Pensilvanijom, Njujorkom i Delaverom.“

Hm, možda bi ga ipak trebalo malo doterati.

XS
SM
MD
LG