Linkovi

Takozvano čišćenje uma moglo bi da pomogne i u pročišćavanju arterija


Nova studija o transcedentalnoj meditaciji otkrila je da meditiranje može da ima pozitivan efekat na prve znake srčanog oboljenja.

Naučnici u Institutu Sedar-Sinai testirali su dve grupe ljudi sa oboljenjem koronarne arterije, s tim da su se članovi jedne grupe učestvovali u svakodnevnim vežbama transcedentalne meditacije, dok su članovi druge - vežbali i upražnjavali dijetu. Ni jedni ni drugi, ni na koji način nisu menjali svoj nčin života i zadržali su istu težinu tokom eksperimenta.

Posle četiri meseca, osobe u grupi koja se bavila meditacijom imale su značajno smanjen krvni pritisak i imale su bolju sposobnost održavanja nivoa šećera u krvi, što su dva predznaka koronarnog oboljenja srca. Naučnici tvrde da meditacija ne mora da potuno eliminiše stres iz nečijeg života, ali može da utiče na psihološki odgovor ljudskog tela na stres – na isti način na koji to čini vežbanje. A transcedentalna meditacija zahteva jako malo vremena i napora. Jednostavno, dovoljno je 20 minuta dnevno da se pročisti um, kako biste ostali puni života.

XS
SM
MD
LG