Linkovi

Globalni stav prema američkoj inostranoj politici


Prema rezultatima najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja u svetu, globalna slika o Sjedinjenim Državama je ponovo u padu, a podrška za rat protiv terorizma opada čak i među najbližim američkim saveznicima.

Nova anketa Istraživačkog centra Pju, pokazuje da je antiamerikanizam globalno u porastu. Ispitivanje u 14 zemalja pokazuje da je samo u Britaniji i Pakistanu stav prema Sjedinjenim Državama nešto povoljniji nego godinu ranije. Među pet evropskih zemalja u kojima je obavljena anketa, samo Britanci izražavaju povoljno mišljenje o Sjedinjenim Državama, o čemu govori i predsednik Istraživačkog centra Pju, Endru Kohut.

”Anketa, pored toga što ukazuje na sve manju popularnost Sjedinjenih Država, pokazuje i da opada podrška ratu protiv terorizma koji predvode Sjedinjene Države; pokazuje da je poverenje u način na koji predsednik Buš vodi inostranu politiku u Evropi još manje i, takođe, većina predviđa da Sjedinjene Države neće ostvariti svoje ciljeve u Iraku“, rekao je Kohut.

U poređenju sa prethodnom godinom, popularnost Sjedinjenih Država je najviše opala u Španiji, Rusiji i u Indiji. Pozitivno mišljenje o Sjedinjenim Državama izražava manje od četvrtine španske javnosti. Ankete ukazuju da Amerikanci i njihovi glavni saveznici podjednako brinu zbog iranskih nuklearnih ambicija i nedavne pobede Hamasa na palestinskim izborima. Ipak, javnost u 12 od 14 anketiranih zemalja smatra da je američko prisustvo u Iraku veća opasnost za svetski mir nego Iran naoružan nuklearnim oružjem.

”Jasno je da je američko prisustvo u Iraku veliki teret za sliku Sjedinjenih Država. Ono se češće navodi kao opasnost za regionalnu stabilnost i svetski mir nego sadašnja Iranska vlada”, kaže Kohut.

Suzan Rajs, analitičarka u nezavisnom Institutu “Brukings”, brine da negativna slika američke inostrane politike širom sveta utiče na negativno mišljenje o američkom narodu u svetu. Ona zapaža da se broj onih koji imaju pozitivan stav prema Amerikancima postojano smanjuje, u nekim slučajevima čak znatno - posle 2002. Istorijski, mišljenje o samim Amerikancima je povoljnije nego mišljenje o američkoj inostranoj politici.

I mada se na Amerikance i dalje pozitivno gleda u Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj, slika o njima se naglo pogoršala u Španiji, od povoljnih 55 odsto prošle godine, na svega 37 odsto ove. Prema istoj anketi, osećanja španske javnosti prema Amerikancima su sada sličnija onim u muslimanskim zemljama nego ostatku zapadne Evrope. Amerikanci su nepopularni u pet muslimanskih zemalja obuhvaćenih anketom: Indoneziji, Egiptu, Pakistanu, Jordanu i Turskoj, u kojima imaju manje od 30 odsto pozitivnih mišljenja. Među anketiranim muslimanskim zemljama, Amerikance najmanje vole u Turskoj, dugogodišnjoj saveznici iz NATO-a. Prema istoj anketi, samo 17 odsto Turaka izražava povoljno mišljenje o američkom narodu. Anketa takođe pokazuje da su Amerikanci popularniji u Japanu i Indiji, nego u tradicionalno savezničkim evropskim zemljama. Analitičarka Suzan Rajs brine da negativan stav javnosti prema Sjedinjenim Državama može negativno da utiče na američko vođstvo u svetru.

”Efikasni lideri mogu da okupe ljude tako što će da ih nadahnu, a ne zastraše. Nećemo biti u stanju da ostvarimo ciljeve - bilateralno ili na međunarodnom ppanu - i obezbedimo svoje interese kada ta vodeća uloga počne da se smanjuje i to možda dugoročno”, kaže ona.

Viliam Kristol, urednik konzervativnog nedeljnika ”Vikli standard“, kaže da negativno javno mnenje ne bi trebalo da se tumači kao previše važno. On primećuje da Sjedinjene Države, uprkos očiglednoj nepopularnosti, dobro sarađuju sa drugim zemljama u pogledu brojnih stvari, među kojima su na primer saradnja u okviru NATO-a, sprečavanja širenja nuklearnog oružja i međunarodna saradnju u ratu protiv terorizma. Kristol ističe da, uprkos očiglednom padu američke popularnosti u svetu, Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici imaju isti stav prema Iranu i Bliskom istoku - i to sada više nego u prethodnih trideset godina.

Globalna anketa Istraživačkog centra Pju za 2006. godinu, obavljena je na uzorku od 16 hiljada ispitanika u Sjedinjenim Državama i još 14 zemalja.

XS
SM
MD
LG