Linkovi

Ukoliko Koreja lansira raketu SAD bi mogle da iskoriste novi protiv-raketni sistem


Sekretarijat za odbranu saopštio je da u nedostatku bilo kakvog stava vlade Severne Koreje neće biti moguće saznati da li je najavljeno lansiranje rakete test ili napad.

Portparol Brajan Vitman nije mogao da potvrdi izveštaje da se Severna Koreja priprema da lansira raketu dalekog dometa, ističući da ne može da komentariše obaveštajne poslove. Medjutim, on je rekao da ako se radi o lansiranju bez prethodne najave od strane vlade u Pjongjangu, neće biti osnova da se to smatra samo testom.

«Test bi trebalo da daje indicije da radite nešto slično vežbi. Testirate projektil. Test ima skrivenu nameru, za razliku od lansiranja rakete. Kada lansirate raketu, po meni, drugi ne znaju kakva je namera tog lansiranja, drugi ne znaju da li je namera lansiranja - testiranje ili nešto drugo».

Portparol Pentagona nagovestio je novinarima da bi, ukoliko Severna Koreja lansira raketu, Sjedinjene Države mogle da iskoriste svoj novi protiv-raketni sistem.

«Sjedinjene Države imaju ograničen protiv-raketni sistem, ali neću da ulazim u to ili da raspravljam o eventualnom stanju povišene pripravnosti ili sposobnostima tog sistema».

Američki protiv-raketni sistem zasniva se na radarima i ostalim sistemima na zemlji i na satelitima koji registruju lansiranje raketa i razmeštaju rakete presretače za njihovo obaranje. Sistem je imao nekoliko uspešnih i nekoliko neuspešnih proba i još uvek nije potpuno operativan. Portparol Pentagona i Državni sekretar, Kondoliza Rajs, ponovili su da bi svako lansiranje rakete od strane Severne Koreje bilo smatrano kao provokativan čin. Sekretar Rajs je rekla da je već razgovarala o mogućim odgovorima sa saveznicima.

«To bi još jednom pokazalo da je Severne Koreje rešena da produbi svoju izolaciju, da je rešena da ne krene putem koji je put kompromisa i put mira,» rekla je Kondoliza Rajs.

Državni sekretar je dodala da bi lansiranje rakete moglo da znači i da Severna Koreja krši sopstveni moratorijum i dodala da je poštovanje tog moratorijuma deo sporazuma koji je vlada u Pjongjangu potpisala prošlog septembra u cilju postizanja diplomatskog rešenja spora oko svog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG