Linkovi

Izrael podržava humanitarnu pomoć ali ima rezerve u pogledu plana za pomoć


Evropski komesar za spoljne odnose, Benita Ferero-Valdner, upozorila je izraleske lidere da dostavljanje pomoći Palestincima u skladu sa planom, koji su pre nekoliko dana usvojili medjunarodni donatori, neće biti lako. Izraelski zvaničnici su izjavili da žele dodatne informacije o načinu na koji bi taj plan trebalo da funkcioniše.

Evropski komesar za spoljne odnse, Benita Ferero-Valdner, rekla je da prema planu, koji je u objavio takozvani bliskoistočni kvartet - koji čine SAD, EU, Rusija i UN, nije jasno u kom vremenskom roku bi Palestinci trebalo da dobiju najavljenu humanitarnu pomoć. Prema tom planu 126 miliona dolara, većinom iz fondova EU, bilo bi upućeno Palestincima preko Svetske banke uglavnom za potrebe zdravstene zaštite. Očekuje se da će plan obuhvatiti i isplate medicinskom osoblju. Medjutim, plan je sastavljen tako da se njime zaobidje palestinska vlada na čelu sa Hamasom, koja je pod medjunarodnim bojkotom zbog odbijanja Hamasa da prizna Izrael i ranije palestinsko-izraelske mirovne sporazume. U izjavi koju je dala u izraelskom ministarstvu inostranih poslova, posle razgovora sa izreaelskim zvaničnicima, Benita Ferero-Valdner je upozorila da, prema planu bliskoistočnog kvarteta, Svetska banka neće isplaćivati plate Palestincima i da će potrajati izvesno vreme dok bude utvrdjeno ko će moći da dobije pomoć.

«Ne radi se o platama. Ovo je plan zasnovan na potrebama za deo palestinske populacije kojoj je pomoć najpotrebnija. To je ono što pokušavamo da uradimo. Rekla sam da nije jednostavno zato što moramo da utvrdimo prave kriterijume i stoga ćemo morati da radimo zajedno sa Svetskom bankom, Agencijom UN za humanitarnu pomoć i Svetskim programom ishrane, sa svima koji su upoznati sa onima kojima je pomoć namenjena. Ali, u svakom slučaju nećemo isplaćivati plate.»

Najveći broj zdravstvenih radnika na palestinskim teritorijama radi za Palestinsku vlast, a gotovo niko od 165 hiljada državnih službenika nije dobio platu već tri meseca zbog medjunarodnog bojkota Hamasa. Izraelski ministar inostranih posova, Cipi Livni, je posle razgovora sa Benitom Ferero-Valdner izjavila da Izrael podržava humanitarnu pomoć, ali da ima rezerve u pogledu plana za pomoć koji je sastavio bliskoistočni kvartet.

«Politika medjunarodne zajednice, uključujući i Izrael je jasna kada se radi o de-legitimizaciji vlade pod vodjstvom Hamasa, sa jedne strane, ali i izbegavanja da se palestinski narod kazni, sa druge strane, već da mu se obezbedi humanitarna pomoć kada je to potrebno. Imamo i druga pitanja - nova pitanja i zvanično je odlučeno da ćemo imati nove kontakte narednih dana pošto želimo da dobijemo odgovore na ta pitanja.»

Benita Ferero-Valdner se takodje sastala sa palestinskim predsednikom, Mahmudom Abasom, koji je ocenio da je plan bliskoistočnog kvarteta dobar prvi korak, ali da nije adekvatan u cilju zadovoljavanja humanitarnih potreba Palestinaca. Zvaničnici Hamasa izjavili su sa svoje strane da zaobilaženje izabrane palestinske vlade narušava demokratiju.


XS
SM
MD
LG