Linkovi

2.000 radnika podgoričkog Kombinata aluminijuma započelo štrajk


Još se nije stišala afera zbog prošlonedjeljnog incidenta i misterioznog zagađenja okoline podgoričkog Kombinata aluminijuma, a već danas dvije hiljade radnika Kombinata ili preko 80 odsto njihovog ukupnog broja počelo je štrajk, jer pregovori Štrajkačkog odbora i uprave fabrike o novom kolektivnom ugovoru nisu uspjeli.

Radnici u štrajku obustavili su livenje metala, na taj način spovodeći minimum procesa rada, a u Štrajkačkom odboru procjenjuju da će kompanija zbog toga u naredna dva dana izgubiti milin EUR. Od srijede oni će raditi normalno pet dana, nakon čega planiraju novu dvodnevnu obustavu livenja.

Zaposleni u KAP-u zahtijevaju brzo potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje iznosa otpremnina za prekobrojne, uvećanje zarada i obnavljanje proizvodnje u prerađivačkim cjelinama.

I poboljšana ponuda poslovodstva obećana proteklog vikenda, neprihvaljiva je za Štrajkački odbor, izričiti su njegovi predstavnici. A nakon proglašenja rang liste ponuđača na tenderu za Termoelektranu i Rudnik uglja Pljevlja, ponovo su akuelne otužbe dijela crnogorske javnosti o sumnjivom kapitalu u Crnoj Gori.

I dok ministar ekonomije Predrag Bošković tvrdi da ‘’ni domaće ni strane institucije do sada nisu prijavile da je bilo koji kapital, koji je ušao u Crnu Goru prljav’’, Narodna stranka ocjenjuje da će ‘’prodajom Termoelektrane i Rudnika uglja u Pljevljima crnogorska vlast zaokružiti pretvaranje Crne Gore u privatnu državu’’.

Grupa za promene ocijenila je danas da su "pogrešna" poslovna politika crnogorskog premijera Mila Djukanovića i interesni lobiji oštetili Kombinat aluminijuma Podgorica i metalsku industiju za više od 700 miliona evra. GZP je u saopštenju ocijenila da je štrajk radnika KAP-a opravdan i pozvala radnike da "insistiraju" i na "dugoročnim pozitivnim efektima" poslovanja te firme koja je u vlasništvu ruske of šor kompanije "Salomon enterprajzis".

GZP je navela da su u prethodnih šest mjeseci KAP ostvarivao profit od šest do 10 miliona evra mjesečno, a da je Elektroprivreda Crne Gore gubila od četiri do sedam miliona evra. Prema procenama GZP ruska of šor kompanija će u "prvoj fazi zaraditi 2,4 milijardi eura, ostaviti Crnu Goru bez crvene rude boksita i trajno joj zagaditi životnu sredinu". GZP tvrdi da iza ruske kompanije "nije nikakav ruski kapital strateških investitora, već špekulativni kapital nepoznatih vlasnika kojim se pere novac preko raznih of šor fondova".

U medjuvremenu, štrajkački odbor Kombinata aluminijuma Podgorica, saopštio je da su današnji pregovori sa poslovodstvom završeni neuspješno i da će štrajk biti nastavljen.


XS
SM
MD
LG