Linkovi

Buš: Iran će se suočiti sa većom izolacijom ukoliko odbaci paket podsticajnih mera


Predsednik Buš je izjavio da će se Iran suočiti sa još većom izolacijom i oštrijim sankcijama ukoliko odbaci paket podsticajnih mera koji mu je medjunarodna zajednica ponudila u zamenu za obustavljanje nuklearnog programa.

Predsednik Buš je to izjavio u Njujorku nekoliko sati pre nego što je otputovao u Beč, na evropsko-američki samit, gde će, kako se očekuje, iransko nulearno pitanje biti jedna od glavnih tema razgovora.

Predsednik Buš je rekao da bi Iran naoružan nuklearnim oružjem predstavljao ozbiljnu pretnju za ljude širom sveta i da Teheran mora u potpunosti i na proverljiv način da obustavi obogaćivanje uranijuma i reprocesovanje nuklearnog goriva. To bi, prema predsednikovim rečima, omogućilo medjunarodnoj zajednici da realizuje svoj plan i pruži Iranu stvarne beneficije. Predsednik je dodao da su pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka saglasne po ovom pitanju i da je na Iranu da donese odluku.

»Ukoliko iranski lideri odbace našu ponudu, to će rezultirati daljim merama Saveta bezbednosti, daljom izolacijom Irana i sve oštrijim političkim i ekonomskim sankcijama.»

Predsednik Buš je to rekao u obraćanju diplomcima Pomorsko-trgovačke akademije u Kings Pointu u državi Njujork, uoči odlaska na put u Beč, gde će prisustvovati samitu SAD i EU. Iran je odbacio preduslove za razgovore o svom nuklearnom programu i insistira da njegove nuklearne aktivnosti, uključujući i obogaćivanje uranijuma imaju isključivo mirnodopsku namenu. SAD i Evropa podozrevaju da je cilj iranskog nuklearnog programa – proizvodnja nuklearnog oružja. Veruje se da paket podsticajnih mera, ponudjen Iranu, sadrži i pošiljke nuklearnog goriva koje se ne bi moglo koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja. Predsednik Buš je rekao da Iran ima pravo da razvija nuklearnu energiju, ali da iranski narod zaslužuje i političke i ekonomske slobode.

«Amerikanci veruju da će Iranci odlučivati o budućnosti svoje zemlje. Mi verujemo da ta budućnost može da bude obeležena progresom, prosperitetom i drugim dostugnućima. Nadamo se da će doći dan kada će naše zemlje biti prijatelji i kada će iranski narod moći u punoj meri da uživa dobrobiti slobode i da igra vodeću ulogu u uspostavljanju mira širom sveta.»

Predsednik Buš je takodje rekao da se nada da će moći da unapredi obrazovne i kulturne veze izmedju Vašingtona i Teherana, pomenuvši pri tom i planove o proširenju radio i televizijskih programa za Iran, koje finansira američka vlada. On je takodje istakao da je američko-evropska saradnja od ključnog značaja za poraz globalnog terorizma, dodavši da bi SAD i Evropa zajednički trebalo da pomognu novim demokratijama u Iraku i Avganistanu. Predsednik je takodje rekao da je dodatna medjunarodna pomoć potrebna obema zemljama i da obećanja o pomoći, koja su im data, moraju da budu ispunjena.


XS
SM
MD
LG