Linkovi

Opoziciona Demokratska stranka u SAD podeljena oko Iraka


Opoziciona Demokratska stranka u SAD računa na to da će joj nezadovoljstvo javnosti ratom u Iraku pomoći da ostvari bolje rezultate na kongresnim izborima u novembru. Ali, i demokrate su podeljeni oko pitanja - šta valja činiti u Iraku?

Te podele su nedavno u Vašingtonu došle do izražaja kada su se ugledni članovi Demokratkse stranke obratili liberalnim aktivistima stranke na temu Irak. Medju njima je bio i senator iz Masačusetsa, Džon Keri, predsednički kandidat stranke na prošlim izobrima, koji će kroz dve godine možda ponovo pokušati da se domogne Bele kuće. Senator Keli je prvobitno glasao za rat u Iraku, a sada je medju onima koji zagovaraju postavljanje tvrdog roka za povlačenje američkih snaga.

“Verujem da nam je čvrsto odredjeni rok potreban, a ne angažovanje bez kraja, jer treba da od Iračana zatražimo da za sebe sami preuzmu odgovornost.”

Primetna razlika u reagovanju pristunih osetila se posle izlaganja još jednog potencijalnog kandidata Demokratske stranke na idućim predsednikičkim izborima -- senatora iz države Njujork, Hilari Klinton. Senator Klinton je takodje glasala za rat ali postojano kritikuje predsednika Buša zbog načina na koji taj rat vodi. Medjutim, njeno protivljenje stranačkim kolegama koje zagovaraju odredjivanje roka za povlačenje, naišlo je na negativno reagovanje publike.

“Ne mislim da je pametno postavljati odredjeni rok. Ne slažem se da je to u najboljim interesima naših trupa i naše zemlje.”

Ankete javnog mnjenja pokazuju da se većina demokrata protivi ratu i veruje da zbacivanje Sadama Huseina nije bilo vredno dosadašnjih žratva. Analitičar Leri Sabato iz Centra za političke studije na Univerzitetu države Virdžinije kaže:

“U Demokratskoj stranci ima dosta različitih stavova mada bih rekao da se ogromna većina protivi ratu i želi da se odredi rok za povlačenje. Oni se razlikuju mahom u tome koliko brzo bi do povlačenja trebalo da dodje.”

Sabato očekuje da će ta debata unutar Demokratske stranke trajati i tokom kampanje za predsedničke izbore 2008.

“Ne možete da očekujete jedinstven stav stranke koja nije na vlasti. Nema ličnosti kja bi mogla da je ujedini. To će se desiti tek kada budu izabrali svog predsedničkog kandidata koji će postati zvanični glas stranke.”

Irak će verovatno biti važno pitanje za obe stranke na predsedničkim izborima kroz dve godine. Prvi put od 1952. ni aktuleni predsednik ni njenov potpredsednik neće biti kandidati na izborima, a to znači da će biti oštrog takmičenja za kandidaturu u obema strankama koje dominiraju američkom političkom scenom.

XS
SM
MD
LG