Linkovi

Kristina Nađi: Crna Gora će morati da dokaže da je sposobna da izvrši reforme


Portparol evropskog komesara za proširenje Kristina Nađi izjavila je za crnogorske medije da Evropska unija očekuje da će Crna Gora novi Ustav usvojiti širokim političkim konsenzusom i uz poštovanje evropskih vrijednosti i standarda.

Ona je najavila da će Evropska unija nastaviti da kontroliše ovaj reformski proces i napomenula da će nakon sticanja nezavisnosti Komisija o ostvarenom napretku izrađivati poseban izvještaj za Crnu Goru.

"Nezavisnost podrazumijeva više odgovornosti nego što je to ranije bio slučaj. Crna Gora će morati da dokaže da ima potreban administrativni kapacitet i da je stoga sposobna da izvrši reforme", izjavila je Nađi.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je danas da Crna Gora ima sve uslove da kao samostalna država nastavi put evropskih integracija. Vujanović tvrdi da postoji politička odlučnost vlasti da se suoči sa problemima na tom putu. On je naveo da će Crna Gora ostati otvorena za sve koji, bez obzira na partisku i političku profilaciju, žele da pomognu samostalnoj Crnoj Gori.

"Crna Gora mora da iskoristi sve kapacitete - Univerzitet, Akademiju, dijasporu kako bi obezbijedila najbrži put za integracije", naglasio je Vujanović.

Crnogorski predsjednik smatra da opozicija mora da se okrene Crnoj Gori jer je budućnost države u zajedništvu i interesu da se što prije ostvare integracije.

"Ne smijemo se razlikovati u potrebi Crne Gore da se integriše što prije", rekao je Vujanović.

Potpredsjednik crnogorske Skupštine Dragan Kujović ocijenio da bi nakon izglasavanja nezavisnosti u novom Ustavu jezik trebalo da se označi crnogorskim.

XS
SM
MD
LG