Linkovi

Danas vam predstavljamo film «A Prairie Home Companion»


Popularna muzička emisija na američkoj javnoj radio stanici bila je inspiracija za zabavni film koji je režirao legendarni Robert Altman. Scenario je napisao tvorac pomenute radio emisije - Gerison Kiilor.

Više od 30 godina, slušaoci su redovno uključivali radio kako bi čuli emisiju u kojoj se stalnoj ekipi voditelja pridružuju poznati gosti.

Međutim, ta mešavina žive muzike i dobrog humora, uz prizvuk srednjeg zapada, više nije ista. Radio staica je prodata i novi vlasnici su odlučili da ukinu emisiju «A Prairie Home Companion».

Gerison Kiilor uređuje i vodi stvarnu emisiju na radiju, a pišući scenario za film, voditelju je podario svoje inicijale – Dži-Kej.

«Nekako sam oduvek mislio da će biti glumac koji će igrati mene. Nadao sam se … ali se on jednostavno nije pojavio».

Pojavila se međutim fantastična glumačka postava. Lili Tomlin i Meril Strip kao sestre koje žive za kantri muziku, Lindzi Lohan kao mračna tinejdžerka, ćerka Meril Strip i Kevin Klajn, u ulozi detektiva koji tezgari kao obezbeđenje radio stanice. Na veliku žalost scenariste Kiilora, ovi glumci bi često improvizovali umesto da prate tekst.

«Eto, posle nedelja i nedelja rada na ovome, uloženih bukvalno na stotine sati, oni u tren oka pomisle da mogu da učine scenario boljim? Odakle im takva ideja?»

Dok se radnja filma premešta iz studija odakle emisija ide uživo u redakciju, muzika se čuje sve vreme. Meril Strip kaže da joj je to učinilo ovaj film zabavnijim.

«Najteže je u pravljenju filma prevazići taj ritam stani-kreni-stani-kreni. Ovde smo imali Riča Dvorskog, fenomenalnog muzičara i njegov bend, tako da muzika nikad nije prestajala. Čak i kad bi isključili kamere, nešto bi se dešavalo, Kevin bi seo za klavir i svirao, neko bi počeo da peva … Nikad nismo prestajali sa snimanjem filma»

Među zabavljačima su i dvojica neobuzdanih, raspuštenih i raspevanih kauboja. Dastija i Leftija igraju veterani Džon Si Rajli i Vudi Harelson.

Sva muzika u filmu “A PRAIRIE HOME COMPANION” izvožena je pred kamerama na sceni Ficdžerald teatra u Sent Polu u državi Minesota, odakle se šou i emisitovao. Pored pomenutih glumačkih zvezda, u filmu se pojavljuju i Tomi Li Džons kao bezosećajni službenik korporacije, koja kupuje radio stanicu, i Virdžinija Medsen, kao misteriozna žena koja se šunja u bekstejdžu.


XS
SM
MD
LG