Linkovi

«Crni Orao» bubnjarska grupa američkih Indijanaca iz Hemesa


Black Eagle, ili «Crni Orao», bubnjarska grupa američkih Indijanaca, iz Hemesa u Državi Nju Meksiko, uspešno je spojila pevanje na svom jeziku Tova sa muzikom bubnjeva koja se izvodi na tradicionalnim indijanskim skupovima pau-vau.

Pueblo Hemes je mala zajednica, 80 kilometara severno od glavnog grada države Nju Meksiko - Albukerkija. To je je ujedno jedno do 19 tradicionalnih indijanskih naselja – puebla na jugozapadu SAD. Album pod nazivm «Flying Free» - ili «leteti slobodno», grupe «Black Eagle» osvojio je nagradu Gremi 2004. godine u kategoriji najboljeg albuma sa muzikom američkih Indiijanaca. Grupu čini 20 muzičara iz tri generacije. Šon Jepa, najmladji član, još ide u školu. Jedan od najstarijih članova je njegov deda Dejvid Jepa, inače pravnik po profesiji, i jedan od najcenjenih članova zajednice. Dejvid Jepa se priseća svog davnog puta u Montanu, zajedno sa ženom i sinom Malkolmom, gde ga je prijatelhj Džimi Litl Kajoti upoznao sa tradicijom Pau-vau skupova.

«Objasnio nam je sve o tim skupovima. Oni su otvoreni za sve Indijance koji se tu okupe. Ukoliko želite, možete da se oprobate. Pevajte za prisutne i videćete kakav će biti ishod.»

Pau-vau su kulturna, ritualna, socijalna i duhovna okupljanja američkih Indijanaca. Ona se održavaju u razna vremena tokom godine. Prisutni na njima obnavljaju porodične i plemenske veze, a ujedno formiraju i nove socijalne i političke saveze, slave pobede i održavaju verske i duhovne ceremonije. Sama reč pau-vau potiče iz algonkinskog jezika i označavala je skup vračeva i duhovnih lidera. Ta reč se obično odnosila na versku ceremoniju kao i na praksu isceljenja. Kasnije su američki Indijanci počeli da koriste tu reč za označavanje skupova različitih vrsta. Malkolm Jepa je sada glavni vokal grupe «Black Eagle». 1989., kada je osnovao ovu grupu sa svojom porodicoim i prijateljima, bio je još tinejdžer.

«Ako želite da se osećate dobro otidjite na Pau-vau. Sedite i molite se udarajući u bubanj. Oslušnite ritam pesama i plesova. Pre ili kasnije osetićete nešto u svom srcu - to je sam puls života.»

U početku, fokus grupe Black Eagle bio je samo muzika američkih Indijanaca. To se kasnije promenilo. Dejvid Jepa sada uključuje i tekstove pesama na engleskom, kako bi i oni koji nisu Indijanci mogli da razumeju o čemu njegova grupa peva. Medjutim, slava nije izmenila svakodnevni život članova grupe «Black Eagle». Oni i dalje rade ili idu u školu. Ali, počeli su da dobijaju pozive da izvode svoju muziku iz svih krajeva Amerike. Prošle godine grupa je nastupila na nacionalnom pau-vau skupu i u Muzeju američkih Indijanaca u Vašingtonu. Na tom skupu, grupa Black Eagle nastupala je zajedno sa drugim američkim Indijancima. Derik Dejvis je plesač iz Hopi puebla.

«Odlazimo na ta medju-plemenska okupljanja gde svi mogu da učestvuju. U svom pueblu, mi imamo naše pesme i plesove, ali kao pojedinci možemo da učestvujemo i na ovakvim skupovima. Svi su dobrodošli. Zaista je čast nastupati ovde u prestonici i doprineti opštem osećaju zajedništva.»

Priključivanje vibrantnom ritmu bubnjeva grupe «Black Eagle» na skupovima pau-vau zaista daje ljudima priliku da budu zajedno, a taj osećaj seže i dalje od pripadnika indijanskih plemena.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG