Linkovi

Restorani i nacionalna epidemija gojaznosti


U najnovijem izveštaju američke Agencije za hranu i lekove navodi se da bi restorani trebalo da učine više kako bi pomogli Amerikancima da se bore sa onim što se često naziva nacionalnom epidemijom gojaznosti.

Mada vlada ne reguliše hranu koju restorani serviraju, izveštaj sadrži nekoliko predloga za koje Agencija smatra da bi restorani trebalo da ih prihvate. Federalna vlada saopštila je da 64 odsto Amerikanaca ima prekomernu težinu, dok je 30 odsto gojazo. To je navelo američku Agenciju za hranu i lekove da sačini izveštaj koji poziva restorane da pomognu pri kontroli gojaznosti. U izveštaju se tvrdi da Amerikanci dobijaju trećinu svojih dnevnih kalorija izvan kuće. Vršilac dužnosti direktora Agencije Endru fon Ešenbah.

«Hrana koja se unosi van kuće je važan deo naše dnevne ishrane i potrebno je da počnemo da razmišljamo na koji način ćemo da to rešavamo efikasno».

Agencija predlaže nekoliko načina. Na vrhu liste je smanjenje veličine porcija. U izveštaju se takodje navodi da bi restorani trebalo da nude više niskokaloričnih opcija na svojim jelovnicima. Neki lanci brze hrane sada nude različite vrste salata i ostalu zdraviju hranu kao izbor kojim korisnici mogu da zamene pomfri i sokove. Agencija takodje poziva restorane da promovišu niskokaloričnu hranu. A, možda još kontroverznija je molba restoranima da istaknu informacije o kalorijama. Stiven Anderson, predsednik nacinalnog udruženja restorana, kaže da je to skup i nerealan poduhvat.

«Ukoliko odete u sendvičarnicu i naručite sendvič i imate petnaest različitih izbora da stavite izmedju dva parčeta hleba, imate 1,3 bilion mogućih kombinacija koje bi trebalo nutricionistički da označite i mislim da to pokazuje kako je nepraktična ta preporuka ».

Predstavnici restorana navode da i potrošači restorani snose odgovornost za zdravu ishranu.

«U krajnjoj liniji, radi se o ličnoj odgovornosti koju svi treba da preuzmemo za svoju ishranu i zdravlje. Mislim da restorani rade dobro i smatram da su obavezni da ponude izbor ljudima, i mi to i radimo u sve većem broju .»

U izveštaju se navodi da posao koji je potreban da se izračuna broj kalorija za jedno jelo može da košta i do 100 dolara. Ceo jelovnik bi mogao da košta do 46 hiljada dolara.


XS
SM
MD
LG