Linkovi

Automobil – Limunski zakon


Ako ste kupili automobil sa fabričkim kvarom, koji nije otklonjen ni nakon 4 odlaska u ovlašteni auto-servis, vaš automobil – u Americi dobija tretman limuna – a zakon koji se odnosi na problematiku popravki automobila pod garancijom - Limunski zakon.

U Vašingtonu – pomenutom aktu podležu sva vozila koja su mlađa od 2 godine i prešla su manje od 18.000 milja. U Kaliforniji je to godinu i po za istu kilometražu. Servis pored toga ima pravo da otkloni kvar do 4 puta, ukolik nije reč o kvaru koji može da uzrokuje smrt vozača. Sad kad znamo, kada se automobil tretira kao limun – sledi i kratka priča o najskupljem limunu – vlasnik mercedesa vrednog 1.7 miliona dolara odlučio je da tuži nemačku kompaniju.

U skladu sa zakonom Kalifornije – Mark Džonston je ovlašteni diler Mercedesa u Mar Visti. Ovaj trkački automobil jedan je od pet proizvedenih u ograničenoj seriji. Džonston je trebalo da ga proda za bar 2 i po miliona dolara, ali nakon svega nekoliko stotina metara upalila mu se lampica od ulja, i mjenjač je prestao da radi. To je bilo pre 2 godine. On tvrdi da se na tužbu odlučio jer Mercedesov odel za trkačka vozila nije ponudio popravku vozila, a ni pare mu nisu vraćene. Portparol Mercedesa za Ameriku nije komentarisala tužbeni zahtev, jer je – kako kaže - automobil uvezen direktno iz fabrike u Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG