Linkovi

«Vreme sprijateljavanja» - tako glasi zvanični moto Svetskog kupa 2006.


Nemačke vlasti nastoje da osiguraju da sve protekne u prijateljskom duhu. Vlast je međutim zabrinuta zbog desničarskih ekstremista i rasističkih organizacija.

Jedan predstavnik bivše vlade je čak sugerisao da za crnopute fudbalske navijače neće biti bezbedno da idu u neke delove zemlje. Vlast je to odbacila, ali pojedini Nemci i dalje tvrde da rasističko nasilje može da bude problem.

Deo Berlina pod imenom Krojcberg, u kojemje najveća turska zajednica izvan Turske. Tu živi oko četiristo hiljada imigranata iz Turske. Turski savet kaže da su rasno motivisani napadi na zajednicu veoma realan problem. U porodičnom restoranu, Mustafa Beširli kaže da postoji bojazan od ekstremno desničarskih organizacija.

«Problem su nacisti. Oni su problem i za Nemačku i za strance u ovoj zemlji», kaže on.

Člana berlinskog državnog parlamenta, rođenog u Turskoj, nacisti su napali u maju i – završio je u bolnici. Nedavno je jedan predstavnik bivše vlade upozorio da bi tamnoputi navijači zbog desničarskih ekstremista trebalo da budu pažljivi kada idu u gradove u Brandenburgu, regionu oko Berlina. Prema vladinim podacima, nasilje ekstremno desničarskih organizacija se od 2005. povećalo za 25 odsto - na gotovo hiljadu incidenata. Moktar Kamara, iz Afričkog saveta, kaže da gostujući navijači moraju da budu realistični u pogledu dobrodošlice u Nemačkoj.

«Svi Nemci nisu rasisti i to je jasno. Ljudi su prijateljski nastrojeni, ali postoji manjina koja je veoma opasna i to moramo da kažemo, moramo da obratimo pažnju na to. U Nemačkoj postoji region u kojem ste, kao stranac, stalno izloženi napadima i to nije u redu», kaže Kamara.

Postoji bojazan da će i na terenu, timovi poput reprezentacije Togoa naići na manje toplu dobrodošlicu. Nemački navijači su poznati po rasističkom skandiranju protiv svojih igrača koji nisu nemačkog porekla, pa čak i drugih evropskih pretežno belih ekipa. Ali nemački navijači nisu jedini krivci za ovakvo ponašanje. FIFA, Svetska fudbalska organizacija, već dugo se bori protiv rasizma, naročito među španskim, italijanskim i istočnoevropskim navijačima. FIFA priznaje da je došlo do porasta takvih incidenata, s obzirom da sve veći broj igrača iz Afrike i Latinske Amerike potpisuje ugovore sa elitnim evropskim klubovima.

Međunarodni publicitet koji su dobili rasističko skandiranje i napadi, velika su neprijatnost za Nemačku vladu. Senator Erhart Kerting, koji je na čelu Ministarstva pravosuđa u parlamentu berlinske države, ipak kaže da je uveren da će navijači biti sigurni.

«I jedan napad je previše i mi ćemo posebno voditi računa o određenim tačkama na kojima mislimo da bi nešto moglo da se dogodi, na kojima ćemo naravno imati policiju. Ne mislim da možemo da kažemo da postoje područja kojih se treba kloniti», kaže berlinski senator.

Uprkos strepnji, nemačka vlast ne planira da izda nekakva zvanična upozorenja za goste – u nadi da će sva rivalstva da se ispolje jedino na terenu.

XS
SM
MD
LG