Linkovi

Američka autoindustrija preživljava teške dane


Sadašnji i bivši radnici gigantskih kompanija poput Dženeral Motorsa, Krajslera ili Forda sada su prinuđeni da naprave određene ustupke koji će uticati na njihovu budućnost.

Brojke se ne mogu sakriti. Pre pet godina američke su kompanije proizvodile miliona automobila više nego danas. Razlog za pad proizvodnje nije pad kupovne moći, već činjenica da konkurencija iz inostranstva – u prvom redu Tojota i Honda - beleže uspehe tamo gde su nekad suvereno vlaali američki proizvođači.

To je dovelo do velikih finansijskih problema u Dženeral Motorsu, Fordu i Krajsleru. Milijarde dolara gubitaka u proteklih nekoliko godina.

Tu su i problemi beneficija koje su obećate radničkim sindikatima. O tome su protekle nedelje sindikati autoindustrije detaljno raspravljali na konvenciji u Las Vegasu, a predsednik sindikalne Asocijacije Ron Getelfinger rekao je radnicima da jednostavno moraju da se odreknu dela zdravstvene zaštite i dela obećane penzije, ako misle da američka autoindustrija ostane ozbiljan konkurent na tržištu.

Sindikalni lideri pozvali su na univerzalni sistem zdravstvene zaštite, ističući da postojeći privileguje inostrane proizvođače automobila.


XS
SM
MD
LG